Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Αγελαδινό γάλα «τέλεια τροφή» ή δηλητήριο?

Μια από τις εισηγήσεις που έγιναν στην οικολογική γιορτή και προκάλεσαν αίσθηση στους συμμετέχοντες ήταν αυτή της κ. Αυδή (καθηγήτριας της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ) σχετικά με τις αυτόχθονες φυλές παραγωγικών ζώων. Το σημείο που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη των περισσοτέρων είναι η άποψη που εκφράστηκε για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος και πως τα περί τέλειας και απαραίτητης τροφής είναι ένας μύθος που προάγεται από τις πανίσχυρες γαλακτοβιομηχανίες. Αιρετικό το σενάριο (ίσως και όχι...), παρόλα αυτά γίνεται αρκετά μεγάλη κουβέντα γύρω από το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο και παρακάτω θα δούμε μερικές του διαστάσεις.

Τα περισσότερα λοιπόν αγελαδινά γάλατα παρουσιάζουν συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων και διοξινών (μέχρι και 200 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας), 52 ισχυρά αντιβιοτικά, αίμα, πύον, περιτώματα, βακτήρια και ιούς (να αναφέρουμε επίσης τα άρρωστα ζώα, τη γενετική βελτίωση και τις ορμόνες για την αύξηση της παραγωγής?). Το θέμα όμως δεν σταματά εκεί, γιατί ακόμη και όταν το γάλα δεν έχει τα παραπάνω προβλήματα πάλι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα πέψης και απορρόφησης της τροφής από τον άνθρωπο από κάποια ηλικία και μετά, από περίπλοκες πρωτείνες του γάλακτος απορροφούν ασβεστίο από τον οργανισμό και σχετίζονται επίσης με απώλεια αίματος από το έντερο κλπ.
Το αγελαδινό γάλα λένε κάποιοι είναι τόσο χρήσιμο για τον άνθρωπο, όσο το γάλα του γουρουνιού, του αλόγου ή της καμηλοπάρδαλης. Το ανθρώπινο γάλα είναι η τέλεια τροφή για τα μωρά όπως το αγελαδινό γάλα για τα μοσχαράκια. Το αγελαδινό γάλα περιέχει τεράστιες ποσότητες ορμονών και πρωτεϊνών εκ του φυσικού, ικανών να μετατρέψουν ένα μοσχαράκι 30 κιλών σε μια αγελάδα 500 κιλών μέσα σε ένα χρόνο και αυτό είναι μια ιδιότητα που το κάνει εκτός από άχρηστο για το είδος μας και επικίνδυνο. Και αυτό συμβαίνει και στο βιολογικό γάλα.
Είναι συνετό λοιπόν να πίνει γάλα ένας ενήλικας; Εξαφανίζεται τελικά το ένζυμο που χωνεύει το γάλα από μία ηλικία και μετά; Αν ναι, το γάλα δεν χωνεύεται και είναι τοξικό για τον οργανισμό; Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε το γάλα σε μορφή γιαουρτιού και τυριού; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν. Στο internet μπορείτε να βρείτε πολύ περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα κυρίως σε ξένες ιστοσελίδες και να σχηματίσετε πληρέστερη εικόνα.

3 σχόλια:

  1. ένας επισκέπτης που σε λίγο θα είναι παρελθόν22 Σεπτεμβρίου 2009 στις 5:33 μ.μ.

    Καλή η οικολογία καλά και τα όσα ενημερωτικά μας λέτε. Μήπως έπρεπε να μας πείτε ότι το blog άλλαξε κατηγορία και θεματολογία; Που πήγε η όρεξη για κριτικά κείμενα με πολιτικό περιεχόμενο; Γράφει κανείς ή μόνο αναπαραγωγές και χιλιοειπωμένα πράγματα θα μας λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ώστε εσύ είσαι λοιπόν αυτός ο μυστήριος που μας διαβάζει... κατ αρχήν να το προσέξεις πολύ αυτό... Έχεις δίκιο πάντως κάτι έγινε στο blog και ψιλοστερέψαμε από πένες για διάφορους λόγους... Έτσι κι αλλιώς πάντως όλα έχουν τις up & down περιόδους τους.. Θεωρώ πως η δεδομένη χρονική στιγμή είναι η δικιά μας down στιγμή και είμαι σίγουρος πως είναι παροδικό θέμα...
    Aπό την άλλη τα οικολογικά ζητήματα ήταν πάντα στις προτεραιότητες του blog και πάντα θα είναι. Επίσης το blog έχει την πρόθεση να αποτελέσει ένα ζωντανό χώρο διαβούλευσης, κριτικής προτάσεων και δράσης για ζητήματα που αφορούν στην πόλη μας. Και όπως είπαμε απο την αρχή επιζητούμε και τα δικά σας κείμενα και σχόλια. Οπότε feel free to join us... (με διαδικασίες ασεπ πάντα....) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για να σας επαναφέρω στο θέμα...
    πριν πολύ καιρό έμαθα οτι η διαδικασία της ομογενοποίησης στο γάλα αλλάζει την μορφή του ασβεστίου. μπορεί το κουτί που αγοράζεται να γράφει μια συγκεκριμένη ποσότητα αβεστίου αλλα ελάχιστη απο αυτή απορροφάται απο τον ανθρώπινο οργανισμό. αν χρειάζεστε λοιπόν ασβέστιο καταναλώστε καλύτερα άλλα γαλακτοκομικά γιατί το γάλα άσκοπα το πίνετε.
    εγώ πάντως πάει καιρός που το έκοψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις