Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΔΕΥΑΚ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Μια πολύ περίεργη και ενδιαφέρουσα υπόθεση εξελίχθηκε το τελευταίο διάστημα που κατάφερε και να φέρει τη ΔΕΥΑΚ στο προσκήνιο και να διχάσει τον τεχνικό κόσμο στην Καρδίτσα.
Στα τέλη του 2008, το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε το έργο «Υδραυλικά δίκτυα υποδομών περιοχής ROM – οικισμός Μαύρικα» με το ποσό των 562.779€. Το ποσό αυτό θα το διαχειριζόταν λόγω αντικειμένου η ΔΕΥΑΚ.

Η ΔΕΥΑΚ αποφάσισε να απορροφήσει με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας τα χρήματα αυτά. Για το σκοπό αυτό συνέταξε μελέτη για την κατασκευή δικτύου Ύδρευσης του οικισμού και προχώρησε στην εκτέλεση του έργου αυτού με αυτεπιστασία. Παράλληλα συνέταξε μελέτη αποχέτευσης Ακαθάρτων του οικισμού προϋπολογισμού 477.121€ και πρότεινε την κατασκευή του έργου αυτού με αυτεπιστασία. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
Πολλοί θεωρούν ότι το έργο είναι υψηλού προϋπολογισμού για έργο αυτεπιστασίας. Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα κοστίσει πιο ακριβά αφού σε παρόμοια έργα το ποσοστό της έκπτωσης είναι στη χειρότερη για τη ΔΕΥΑΚ περίπτωση πάνω από 20% και συνεπώς θα υπήρχε εξοικονόμηση πάνω από 100.000€. Επιπλέον, οι πιο δύσπιστοι θεωρούν ότι με την αυτεπιστασία η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ θα προσλάβει προσωπικό (έστω για ορισμένο χρόνο) με αδιαφανείς διαδικασίες.
Αυτοί όμως που κάποιος περιμένει να αντιδράσουν (και δικαίως) πιο πολύ είναι οι μηχανικοί αφού με τα έργα αυτεπιστασίας τους στερείται το δικαίωμα στην εκτέλεση των έργων, δηλαδή στην ουσία το δικαίωμα στην εργασία τους.
Η απόφαση περί της εκτέλεσης του έργου αυτού με αυτεπιστασία ή όχι έπρεπε να περάσει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων. Εκεί χρειάστηκαν 3 συνεδριάσεις να περάσει τελικά το έργο. Η πρώτη αναβλήθηκε για να παραστεί εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΚ και να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Η δεύτερη συνεδρίαση έγινε με 5 άτομα του συμβουλίου, εκ των οποίων τα 3 τοποθετηθήκαν και ψηφίσαν αρνητικά (εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ, του ΤΕΕ και των Εργοληπτών) αλλά περιέργως η συνεδρίαση διακόπηκε χωρίς τελικά να εκφραστεί η αρνητική ψήφος και να υπάρξει η απόρριψη της αυτεπιστασίας. Στην τρίτη προσπάθεια, στο συμβούλιο υπήρξαν 6 άτομα. Το πλέον περίεργο όμως είναι ότι υπήρξε στροφή του εκπροσώπου του ΤΕΕ υπέρ της αυτεπιστασίας με αποτέλεσμα να περάσει με 4 υπέρ και 2 κατά.

Συμπέρασμα – πρόταση – ερώτηση.
Ο έντονα καταγγελτικός λόγος της σημερινής διοίκησης του δήμου για την αυτεπιστασία, όταν την χρησιμοποιούσε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, φαίνεται αστείος σήμερα.
Σαν δημοτικό συμβούλιο πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Θέλουμε τις αυτεπιστασίες ναι ή όχι; Συμφέρουν την πόλη και το δήμο Καρδίτσας; Είναι πηγή ρουσφετιού που πρέπει να σταματήσει;
Η θέση του τεχνικού κόσμου ποια είναι τελικά; Υπέρ ή κατά των έργων αυτεπιστασίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις