Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Σκηνές απείρου κάλλους…

Οι αγανακτισμένοι πολίτες της πόλης μας δημιούργησαν σκηνές που μόνο beyond Africa μπορούμε να φανταστούμε, προσπαθώντας να υποκαταστήσουν τη Δημοτική Αρχή, η οποία εσκεμμένα ή μη άφησε τους πολίτες να συγκρούονται με όρους αρένας για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου αγαθού . Ο λόγος για το ζήτημα της χρήσης του Δημοτικού κολυμβητηρίου μας με όρους που πραγματικά εξυπηρετούν τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησε μια αλληλουχία γεγονότων που περιελάμβανε τη δημοσιοποίηση χαρακτηριστικών που διέπουν τη λειτουργία του κολυμβητηρίου και το στρεβλό εδώ και χρόνια τρόπο της λειτουργίας του, με συλλόγους – επιχειρήσεις οι οποίοι κάτω από αδιαφανείς συνθήκες χρησιμοποιούν τη δημόσια υποδομή, μη πληρώνοντας για τη χρήση της και λυμαίνονται το χώρο εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες που επικρατούν. Παράλληλα στηριζόμενοι πάνω στην υποτιθέμενη προώθηση του αθλητικού ιδεώδους τσεπώνουν τα αντίστοιχα βαλάντια, χωρίς επί της ουσίας να ενδιαφέρονται για άλλα κύρια ζητήματα και προβλήματα που ταλανίζουν το συγκεκριμένο χώρο. Και γιατί να το κάνουν άλλωστε τη στιγμή που μια χαρά τους βολεύει αυτό το θολό πλαίσιο. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ουσία του προβλήματος, γιατί ο κάθε χρήστης ενδιαφέρεται μόνο για την δική του στενόμυαλη εξυπηρέτηση και όταν είναι πλέον βολεμένος με αυτό δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο ακόμη και αν οι κόσμος καίγεται. Έτσι όμως δεν γίνεται χωριό αδέρφια.
Αυτή λοιπόν την άρρωστη και νωχελική κατάσταση ήρθε να ταράξει η παρουσία συμπολιτών οι οποίοι διεκδίκησαν το αυτονόητο, να προσαρμοστεί το ωράριο του κολυμβητηρίου αναφορικά με τις ώρες κοινού, ώστε να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Και έτσι πλέον το κοινό, οι πολίτες δηλαδή που μέχρι τώρα δεν είχαν συνοχή, πρόσωπο, εικόνα και φωνή ξαφνικά απέκτησαν και οι θιγόμενοι μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν το «μη χέσω» μικροόφελός τους εξεγέρθησαν… Αλλά όχι όμως έτσι απλά… Έβαλαν μπροστά τους «αγανακτισμένους πολίτες» χρήστες των υπηρεσιών τους οι οποίοι με λογική τραμπούκου απειλούσαν με λιντσάρισμα τους νέους χρήστες, γιατί έκαναν το αυτονόητο, πήγαν να κολυμπήσουμε σε ώρα κοινού… Το τι ακούστηκε δεν λέγεται…. Ας το ξεχάσουμε καλύτερα….
Απαράδεκτα συμβάντα , και κυρίως απαράδεκτη η συμπεριφορά των υποκινητών, δηλαδή των διοικούντων συγκεκριμένων συλλόγων καθώς επίσης και ορισμένων (και το τονίζω ορισμένων γιατί υπήρχαν και λογικές φωνές) προπονητών τους οι οποίοι με τελείως αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά και μπροστά στα παιδιά υποκίνησαν ένα τέτοιο θέατρο. Και εδώ πρέπει να ξεκινήσει ένας έλεγχος από σχετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και να διερευνηθεί ποιοι είναι επιτέλους όλοι αυτοί και κάτω από ποιες συνθήκες εκμεταλλεύονται τη Δημόσια περιουσία σαν να πρόκειται για το «τσαντήρι» τους και με τέτοιους όρους μάλιστα?
Αλλά ας μη μπούμε παραπάνω στη λογική της αντιπαράθεσης. Είναι δυνατόν να συγκρούονται πολίτες για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού? Δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, φορείς με θεσμικό ρόλο οι οποίοι θα έπρεπε να δώσουν λύσεις? Για ποιο λόγο επιλέγεται η προβοκάτσια. Είναι ποτέ δυνατόν να λυθούν έτσι τα προβλήματα?
Κι όμως αυτά γίνονται στη μικρή μας πόλη επειδή ο Δήμος μας προφανώς δεν θέλει να πάρει θέσεις γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί με ομάδες πολιτών και συμφερόντων. Γίνεται όμως έτσι δουλειά παιδιά? Ρόλος του Δήμου δεν είναι να παίρνει θέση σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες? Και δεν μπορεί να είναι όλοι ικανοποιημένοι μην τρελαθούμε κιόλας. Κάποιος θα πρέπει να σπάσει τα αυγά. Το όλο θέμα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση με στόχο ξεκαθάρισμα του κολυμβητηρίου από όλους εκείνους που για ιδιωτικό όφελος και μόνο λειτουργούν θεωρώντας το προίκα τους.
Ταυτόχρονα η ουσία του πράγματος έχει να κάνει με τις υποδομές τα αποδυτήρια, τους λουτήρες κλπ, τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες και δημιουργούν ένα τρελό αλαλούμ με ενήλικους και ανηλίκους στους ίδιους χώρους, γυναίκες στα αντρικά αποδυτήρια, άντρες στα γυναικεία, μη πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους λουτήρες, άρα και στο κολυμβητήριο και… και… και βεβαίως με το ίδιο το κολυμβητήριο, το οποίο είναι «λίγο» για την πόλη μας. Επιτέλους θα πρέπει κάποιος να διεκδικήσει μια 2η πισίνα για την περιοχή μας εστιάζοντας στην ουσία και όχι στην επικοινωνία. Δεν χωράνε τόσοι χρήστες σε αυτό το χώρο. Σ αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να εστιαστούμε και εκεί να υψώσουμε όλοι τη φωνή μας διεκδικώντας ουσιαστικά πράγματα για το μέλλον της πόλης και των παιδιών μας και όχι να κρυβόμαστε και να υποστηρίζουμε μόνο αυτά που εξυπηρετούν το μικρόκοσμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις