Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Σχετικά με τη χθεσινη δίκη για τον Αχελώο

Ρίξτε μια ματιά στο κείμενο που μας έστειλε ο Παύλος Μπεμπές, σχετικά με τη χθεσινη δίκη για τον Αχελώο στα Τρίκαλα:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «Η ΔΙΚΗ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ (από την Ηλεκτρονική Εφημερίδα triakalanews.gr)
Στο δημαρχείο Τρικάλων υπήρξε σήμερα το πρωί, μια νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπόθεση της Μεσοχώρας, από την πλευρά των κατοίκων που αντιδρούν απέναντι στο Νόμο για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού που περιλαμβάνει και την εξαφάνιση του χωριού από τον χάρτη και την μετεγκατάσταση του σε άλλη περιοχή.

Στην συγκέντρωση με δηλώσεις τους τάχθηκαν, κατά του έργου της εκτροπής του Αχελώου, η Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ο επικεφαλής κλιμακίου των «Οικολόγων-Πράσινων» και πρώην υποψήφιος Βουλευτής Νίκος Χρυσόγελος και ο Πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αχελώου Ρους» Γιώργος Χονδρός, ζητώντας την απόσυρση του Νόμου και αλλαγή περιβαλλοντικής πολιτικής για την διαχείριση των υδάτων της χώρας με κατασκευή μικρών έργων και όχι «φαραωνικού» τύπου όπως το φράγμα της Μεσοχώρας. Εκεί στο Δημαρχείο είχαν συγκεντρωθεί και κάτοικοι της Μεσοχώρας αλλά και υποστηρικτές του αγώνα των κατοίκων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αχελώου Ρους». Στα δικαστήρια Τρικάλων οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έλεγχαν τον κάθε εισερχόμενο στο Δικαστικό Μέγαρο μέχρι να υπάρξει η αποχώρηση του πλήθους μετά την ανακοίνωση της αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης.
Από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ κας Η. Διώτη
Στα Τρίκαλα βρέθηκε σήμερα η Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των κατοίκων της Μεσοχώρας, κατά του φράγματος της ΔΕΗ αλλά και κατά της εκτροπής Αχελώου.
Στο πρωτοδικείο Τρικάλων κλήθηκαν σήμερα από την ΔΕΗ εκατοντάδες κάτοικοι της Μεσοχώρας, για να παραστούν στην δίκη τους για τις απαλλοτριώσεις στην Μεσοχώρα. Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γίνονται σε εφαρμογή του ν. 3734/2009, τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο καταψήφισε στην Βουλή, αλλά κατέδειξε το γεγονός ότι με αυτό το νόμο επισπεύδεται η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή, καθώς και ο αφανισμός της Μεσοχώρας.
Σε δηλώσεις η Κυρία Διώτη τόνισε: “Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων Μεσοχωριτών. Βρεθήκαμε επανειλημμένα και στην Μεσοχώρα την ίδια για να τονίσουμε την συμπαράσταση στον αγώνα για την προστασία του Αχελώου αλλά και της Μεσοχώρας της ίδιας. Είχαμε πάντα και συνεχίζουμε να έχουμε την άποψη ότι η εκτροπή του Αχελώου δεν πρέπει να γίνει. Η πραγματική περιβαλλοντική πολιτική δεν συνάδει με μεγάλα κατασκευαστικά έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον ,επιβαρύνουν την οικονομία και αφανίζουν τοπικές κοινωνίες.
Ζητάμε από το ΥΠΕΚΑ και την υπουργό ως εποπτεύουσα την ΔΕΗ:
• V Να αναστείλουν άμεσα τον νόμο 3734/2009, περιμένοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ και του ΔΕΚ
• Να ακυρώσουν μέχρι τότε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης
• Να σταματήσουν οι παράνομες αποψιλώσεις των δασών στην Αχελώο
Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ, λίγες μέρες πριν από την διάσκεψη για το Κλίμα στο Helsinki, να ξεκαθαρίσουν άμεσα την θέση τους όσον αφορά την εκτροπή του Αχελώου. Να ανακοινώσουν τώρα την ακύρωση των έργων της εκτροπής αλλά και του φράγματος Μεσοχώρας. Μαζί με τους αγωνιζόμενους κατοίκους θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μέσα και έξω από την Βουλή, καθώς και στην Ευρώπη, μέχρι την τελική ακύρωση του φαραωνικού αυτού εγχειρήματος καθώς και του τεράστιου φράγματος της Μεσοχώρας”.
Από την Ανακοίνωση των Κατοίκων ΜκΟ για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό
42037 Μεσοχώρα Τρικάλων. Τηλ: 2431075678, φαξ:2431079489 acheloos.save@gmail.com
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΣ ΡΟΥΣ: Προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Τρικάλων.
Θέμα: Απαλλοτριώσεις Μεσοχώρας με τον ν 3734/2009
Σας είναι σίγουρα γνωστό ότι οι διαδικασίες εφαρμογής του ν 3734/2009, βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ορισμός μάλιστα της δίκης για τον ορισμό προσωρινής τιμής μονάδος, στις 11 Νοεμβρίου 2009, δείχνει μια ιδιαίτερη σπουδή από πλευράς της ΔΕΗ. Θέλουμε να σας θυμίσουμε και σας τονίσουμε τα εξής:
Κατά την διάρκεια της συζήτησης του νόμου στην Βουλή, τόσο στην επιτροπή όσο και στην ολομέλεια, το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα εσείς ως τοπικοί βουλευτές, εκφράσατε τις σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τον νόμο, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αποκατάσταση της Μεσοχώρας. Καμία από τις προτάσεις σας, αλλά και από τις προτάσεις των φορέων που κατατέθηκαν δεν πέρασε στον τελικό νόμο. Για τους λόγους αυτούς τόσο εσείς όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσατε τον εν λόγω νόμο.
Όπως και εσείς τονίσατε στην Βουλή, η υλοποίηση του νόμου 3734/2009, όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργούν τα έργα του φράγματος της ΔΕΗ στην Μεσοχώρα, αλλά θα δημιουργήσει και νέα. Τονίσατε δε επανειλημμένα – βλέπε πρακτικά της βουλής - ότι η ΔΕΗ είναι αναξιόπιστη και για τον λόγο αυτό πρέπει η πολιτεία να αναλάβει να λύσει τα προβλήματα της Μεσοχώρας.
Με δεδομένο ότι
• α) τίποτα δεν έγινε στην κατεύθυνση αυτών που Εσείς στην βουλή ζητήσατε,
• β) η ΔΕΗ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς την απαλλοτρίωση ολόκληρης της Μεσοχώρας – δικαστήριο 11/11/09-,
• γ) καμία πρόοδος δεν έγινε όσον αφορά στην οποιαδήποτε αποκατάσταση των κατοίκων, οικισμοί κλπ,
• δ) άρχισε η παράνομη αποψίλωση των δασών στην κατακλυζόμενη περιοχή καθώς και εργασίες αποκατάστασης του φράγματος
• ε) εκκρεμεί η εξέταση συνταγματικότητας για τον ν. 3734/2009 στο ΣτΕ στις 25/01/2010
• στ) εκκρεμεί επίσης η απάντηση από το ΔΕΚ, στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που έστειλε το ΣτΕ, αλλά και η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, επίσης στο ΣτΕ
θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις δικές σας άμεσες ενέργειες ώστε να:
1. Να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του νόμου 3734/2009 και να ακυρωθεί το δικαστήριο στις 11 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ανεπανόρθωτα τετελεσμένα, συντέλεση της απαλλοτρίωσης, έμφραξη της λίμνης, κλπ.
2. Ποιες είναι οι ενέργειές σας για την ουσιαστική αποκατάσταση της Μεσοχώρας; Θα δεχτείτε “προσωρινή” εγκατάσταση των κατοίκων σε κοντέινερ, όπως ο ν 3734/2009 προβλέπει; Θα δεχτείτε χωρισμό των κατοίκων σε μόνιμους και μη;
3. Θα δεχτείτε να γίνει η απαλλοτρίωση Της Μεσοχώρας – άρα και η έμφραξη του φράγματος και ο σχηματισμός της λίμνης – ΧΩΡΙΣ πριν να έχει κατασκευαστεί ο πρότυπος οικισμός και να έχουν εγκατασταθεί οι κάτοικοι που θα χάσουν τα σπίτια τους;

Αξιότιμε Κυρία/οι Βουλευτές,
Τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και σε επισκέψεις σας στην Μεσοχώρα, τονίσατε με έμφαση και επανειλημμένα ότι βρίσκεστε στο πλευρό μας, στο πλευρό της Μεσοχώρας. Για τον λόγο αυτό δεν ψηφίσατε στην βουλή τον νόμο 3734/2009. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κάνατε τόσο από ειλικρινή πρόθεση, αλλά και από πραγματική πολιτική θέση και όχι από προσχηματική αντιπολιτευτική διάθεση.
Ζητάμε τώρα από Εσάς, ως Βουλευτές του κόμματος που κυβερνάει, να σταθείτε έμπρακτα στο πλευρό μας και να υλοποιήσετε όσα ως βουλευτές της αντιπολίτευσης με σθένος υποστηρίξατε. Ζητάμε να υλοποιήσετε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή η πράσινη ανάπτυξη που επικαλείστε, δεν μπορεί να περιλαμβάνει ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος. Τότε, όχι μόνο πράσινη δεν είναι, αλλά είναι κυνική και καταστροφική, στοχεύοντας μόνο στο κέρδος των εταιρειών, σε βάρος του ανθρώπου, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Περιμένουμε με αγωνία και ενδιαφέρον τις σαφείς απαντήσεις σας, γιατί για μας και την Μεσοχώρα ο χρόνος μετράει δυστυχώς αντίστροφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις