Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Ουδείς άσφαλτος? ( απ' τ Αγραφα)

Επειδή η χρονική συγκυρία επιβάλει να ανηφορήζουμε στα ορεινά του Νομού (τα οποία και εμνημόνευσαν όλοι οι ντοπιοπολιτικάντιδες αυτή την εβδομάδα στα τοπικά ΜΜΕ), ας δούμε πως βλέπουν τα πράγματα από εκεί ψηλά. Τους τελευταίους μήνες ακούγαμε πολλά παράπονα επιχειρηματιών της περιοχής για τη σχέση τους με τη Δημοτική Αρχή Νευρόπολης. Η μέχρι τώρα προσωπική μου εμπειρία ήταν θετική και έδειχνε μια ομάδα που ενδιαφέρεται για την προώθηση υπαίθριων και οικοδραστηριοτήτων, για το περιβάλλον κλπ. Παρόλα αυτά μια σειρά συμβάντων, κάτι η καταστροφή της σήμανσης στις διαδρομές ποδηλάτου (Ολυμπιακό προπονητήριο), κάτι η άσφαλτος που προχωρούσε απειλητικά σε δασικές περιοχές (περιφερειακός Νεράιδας, δρόμος για Καραμανώλη), κάτι που τα αυτοκίνητα κάνουν πάρτυ στον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο (Βοτανικός κήπος - Καλύβια) κάτι η ασφαλτόστρωση της ποδηλατικής διαδρομής που συνδέει την Πεζούλα με τη Νεράιδα (ό δρόμος που ανεβαίνει προς την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα) προβληματίζουν έντονα.

Είναι λοιπόν σαφές πως κάτι δεν πάει καλά και γίνονται συνεχώς επιβαρυντικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις. Έτσι λοιπόν και αφού μπήκαμε στο χορό θα το ψάξουμε πιο βαθιά το θέμα για να δούμε τι ακριβώς γίνεται εκεί πάνω και πως (και αν) δρούν ανεξέλεγκτα ορισμένοι. Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά:

• Ποιες οι προδιαγραφές του παραλίμνιου ποδηλατοδρόμου (επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων πέρα από περιπτώσεις ασφαλείας, ποιο το νόμιμο πλάτος του ποδηλατοδρόμου, θα έπρεπε να υπάρχουν μπάρες που να απαγορεύουν την είσοδο αυτοκινήτων?)
• Σε περίπτωση ατυχήματος, κατά το οποίο αυτοκίνητο χτυπήσει ποδηλάτη στο συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο τι γίνεται?
• Οι Ολυμπιακές διαδρομές ορεινής ποδηλασίες (οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν σαν ολυμπιακά έργα) μπορούν έτσι απλά να καταργούνται, χωρίς να κουνιέται φύλλο? Και σε τελική ανάλυση τηρούνται οι συνθήκες νομιμότητας?
• Η διατήρηση – συντήρηση της σήμανσης των Ολυμπιακών διαδρομών δεν είναι ευθύνη του Δήμου και γιατί δεν γίνεται?
• Υπάρχει βούληση της Δημοτικής Αρχής και σχετικών φορέων για την προώθηση υπαίθριων δραστηριοτήτων και τη συντήρηση αντίστοιχων υποδομών ή είναι καθαρά συγκυριακό θέμα?
• Η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση τι ρόλο έχει σχετικά με τα παραπάνω?

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που προκύπτουν. Και για να έχουμε όλοι μια καλύτερη εικόνα για να μπορούμε να πάμε και ένα βήμα πιο πέρα, όποιος μπορείς ας προσθέσει περισσότερες πληροφορίες.

2 σχόλια:

  1. ωστε υπάρχει δήμος πάνω?ενδειαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή έχω μεγαλώσει στην περιοχή να επισημάνω κάποια πράγματα.
    Στην Νεράιδα υπάρχει σήμανση "Προς χιονοδρομικό" ενοώντας προφανώς αυτό που έγινε σαν ορειβατικό καταφύγιο και εξελίσεται σε κάτι άλλο. Φυσικά χωρίς καμμία μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ας μην προβλέπεται καν τέτοια χρήση από την Ζ.Ο.Ε. σε όλη την λεκάνη απορροής της λίμνης. Κι ας υπάρχουν χωριά ψηλότερα που δεν έχουν άσφαλτο! Ας μας πει κάποιος αρμόδιος ποιά η σκοπιμότητα αυτής της ασφάλτινης διαδρομής?
    Συνεχίζοντας δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο μπετόν που έχει πέσει σε όλο το Νεοχώρι και έχει μεταμορφώσει εσωτερικούς πετρόστρωτους δρόμους σε "δρόμους Καρδίτσας". Κατανοώ βλεβαια την πραγματική ανάγκη να πάει αυτοκίνητο στην πόρτα κάθε σπιτιού αλλά ας μείνει κάτι από το χρώμα της περιοχής. Πολλές φορές περνάνε από το σπίτι μου επισκέπτες που έχουν χαθεί στην προσπάθειά τους να περπατήσουν μέσα στο χωριό και διαμαρτύρονται γι'αυτό το χάλι και γιατί πουθενά δεν υπάρχει μια διαδρομή με σήμανση ή ένας χάρτης διαδρομών. Κι αυτό σε ένα χωριό που απλώνεται σε μήκος χιλιομέτρων, με εκπληκτική θέα, πάνω από δέκα εκκλησίες και αρκετά παραδοσιακά σπίτια!
    Να αναφερθώ επίσης στα εκτός οικισμού παλιά μονοπάτια, από όπου περνούσα μικρός και πλέον είναι αδιάβατα. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται τόσα χρήματα για μια απλή σήμανση, έναν ετήσιο καθαρισμό και έναν χάρτη διαδρομών(στο Πήλιο τα έχουν και σε ψηφιακή μορφή!).
    Επιπλέον στις διασταυρώσεις των αρκετών δασικών δρόμων που διασχίζουν την ευρύτερη περιοχή, δεν υπάρχουν πινακίδες, με αποτέλεσμα ακόμα κι εγώ που τους έχω περάσει πολλάκις και με διάφορα μέσα να χάνομαι!
    Ακόμη να ρωτήσω, γιατί επιτρέπεται το κυνήγι σε μια περιοχή όπου πλέον μόνο σπουργίτια και κοτσύφια πετάνε και θα πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να δεις τετράποδο. Τα ζαρκάδια που υπάρχουν φροντίζουν κάποιοι μάγκες ντόπιοι να τα εξολοθρεύουν παράνομα!
    Πως μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για υπαίθριες οικοδραστηριότητες χωρίς υποδομές και κατευθυνση?(δεν λέω όραμα γιατί είναι δύσκολη λέξη) Γι'αυτό κατάντησε η λίμνη Πλαστήρα ταβέρνα, ένα γύρο στην λίμνη με το αυτοκίνητο και σπίτι για ύπνο. Πως να παραμείνει εδώ κάποιος για μέρες, με τι να ασχολήθεί.
    Μόνο από ατομική τρέλλα γίνονται οι όποιες δραστηριότητες. Τα περισσότερα εκπληκτικά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει στην περιοχή είναι άγνωστα ακόμη και στους ίδιους τους Καρδιτσιώτες που μόνο τις ταβέρνες ξέρουν.
    Καλύτερα όμως από μια άποψη γιατί έτσι γλυτώνουμε εμείς οι ντόπιοι την φασαρία, τις φωτιές, τα σκουπίδια και τα λοιπά καλά της άναρχης ανάπτυξης.
    Ας είναι καλά ο άνθρωπος που σχεδίασε την Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου. Κυριολεκτικά έσωσε την περιοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις