Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009

Επόμενες Δημοτικές Εκλογές - Τα δεδομένα και το ζητούμενο

Η ετοιμασία για τις επόμενες δημοτικές εκλογές και τη διάδοχη κατάσταση στο δήμο Καρδίτσας έχει ήδη αρχίσει, όπως φαίνεται από μια σειρά γεγονότων. Κίνηση αυτοδιοικητικών σε ξενοδοχείο της Καρδίτσας, πολλά ονόματα που δηλώνουν το ενδιαφέρον τους να ηγηθούν δημοτικής παράταξης (τουλάχιστον 4 άτομα από κάποιο κομματικό χώρο δείχνουν ενδιαφέρον), πολλές συζητήσεις στο παρασκήνιο, προσπάθειες ορισμένων να κάνουν ψηφοδέλτιο κλπ. Η κατάσταση αυτή γεννά δύο ερωτήματα που θα προσπαθήσω να απαντήσω. α) Γιατί ξεκίνησε τόσο αφύσικα νωρίς η προετοιμασία για τις επόμενες δημοτικές εκλογές; β) Ποια είναι η εικόνα της διοίκησης του δήμου που προσλαμβάνουν οι Καρδιτσιώτες και από ποια γεγονότα δημιουργείται η εικόνα αυτή;

Το πρώτο ερώτημα που έχει ενδιαφέρον να απαντηθεί είναι το γιατί ξεκίνησαν οι προεκλογικές ετοιμασίες για το δήμο Καρδίτσας τόσο νωρίς, πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά. Θεωρώ ότι συντρέχουν πολλοί λόγοι που γίνεται αυτό, οι κυριότεροι από τους οποίους εξηγούνται παρακάτω:
α) Η μη συνοχή της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας. Η ομάδα της πλειοψηφίας έπαψε από καιρό να λειτουργεί συντεταγμένα. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ο κ. Βερίλλης χρειάστηκε τη βοήθεια της ελάσσονος μειοψηφίας να περάσει θέματα, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου κάποιες σημαντικές αποφάσεις δεν πέρασαν (αυξήσεις νερού, προληπτική ιατρική, κλπ)
β) Η περίεργη όσο και γελοία τακτική ορισμένων συμβούλων της πλειοψηφίας (χρησιμοποιώ πληθυντικό μεγαλοπρεπείας) να αμφισβητούν ευθέως και ανοιχτά τον δήμαρχο και την εκ νέου υποψηφιότητά του. Οι σύμβουλοι αυτοί καλούν δημότες και τους ζητάνε να μπουν στο δικό τους ψηφοδέλτιο, που θα είναι φυσικά διαφορετικό από αυτό του κ. Βερίλλη.
γ) Η έντονη δυσαρέσκεια πολλών δημοτών αλλά και στελεχών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν ότι η διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων γίνεται πολύ χειρότερα από ότι φανταζόταν. Τα άτομα αυτά δηλώνουν απογοητευμένα και μετανοιωμένα για την επιλογή της ψήφου τους.
δ) Η συνεχώς αυξανόμενη απαξίωση της δημοτικής αρχής και η έντονη αμφισβήτηση όχι μόνο της αποτελεσματικότητας της δημοτικής ομάδας αλλά και των προσωπικών ικανοτήτων (πολιτικών και διοικητικών) του κ. Βερίλλη. Το κακό για τη δημοτική αρχή είναι ότι η απαξίωση αυτή δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αποτέλεσμα λασπολογίας όπως αυτή ισχυρίζεται, αλλά είναι το αποτέλεσμα πολλών πραγματικών γεγονότων. Τα γεγονότα αυτά δημιουργούν την εικόνα της διοίκησης του δήμου όπως την προσλαμβάνουν πολλοί Καρδιτσιώτες. Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένα από τα γεγονότα αυτά, πράγμα που απαντά και στο δεύτερο ερώτημα που θέσαμε αρχικά.
1. Η κακή εικόνα της πόλης, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας.
2. Ο μη έλεγχος των οικονομικών του δήμου. Όπως φαίνεται αυξάνονται αντί να μειώνονται και το χρέος του δήμου και τα δάνεια και το ήδη υπεράριθμο προσωπικό του δήμου. Όλα τα θέματα αυτά ήταν προεκλογική σημαία της σημερινής διοίκησης του δήμου.
3. Ο κακός χειρισμός της δημοτικής περιουσίας, όπως φάνηκε στην απαράδεκτη δωρεά δημοτικής περιουσίας στο υπουργείο για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου.
4. Η αίσθηση στη κοινή γνώμη (παρά τις διαψεύσεις της διοίκησης του δήμου) για κρυφές συμφωνίες με εταιρίες, όπως φάνηκε στις περιπτώσεις της προληπτικής ιατρικής και των φωτοβολταϊκών στα σχολεία. Ειδικά οι προβλεπόμενες από την (εγκεκριμένη από τη διοίκηση του δήμου) μελέτη μηνιαίες αμοιβές των golden boys της τάξης των 9.300€ σόκαραν τη κοινή γνώμη.
5. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
6. Η κακή επιλογή σε θέσεις ευθύνης κάποιων αιρετών, οι οποίοι με τον αυταρχικό και πολλές φορές παράλογο τρόπο που διοικούν έχουν καταφέρει σχεδόν να διαλύσουν την υπηρεσία που τους εμπιστεύτηκε το δημοτικό συμβούλιο.
7. Η έντονη αδιαφάνεια στη διοικητική λειτουργία. Φάνηκε ιδιαίτερα στις δεκάδες(!) αδιαφανείς προσλήψεις στη ΔΗΚΕΚ, καμία από τις οποίες δεν έγινε με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
8. Η απαξίωση της συζήτησης και της δημόσιας διαβούλευσης. Παρά την υποχρέωση από τον κώδικα, ούτε έγινε ποτέ δημόσιος απολογισμός του δήμου, ούτε συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο αίτημα δημοτών για τη διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου.
9. Η ανοχή στην επιχειρούμενη ουκρανοποίηση της πολιτιστικής μας ζωής καθώς και στις περίεργες πρακτικές στον ευαίσθητο χώρο του πολιτισμού. Τέτοιες πρακτικές οδήγησαν σε υπέρογκο κόστος εκδηλώσεων (πχ. 35.000€ για 2 εκδηλώσεις Ουκρανών καλλιτεχνών που παρακολούθησαν μόλις 250 θεατές), σε ατζέντηδες φαντάσματα, σε διορθωμένα τιμολόγια κλπ.
10. Ο συντηρητισμός και η φοβική συμπεριφορά απέναντι στη σύγχρονη σκέψη και ιδέες. Η Καρδίτσα οδηγείται αποκλειστικά στον πολιτισμό του τσαρουχιού και της γκλίτσας αντί για τη στήριξη όλων των σύγχρονων πολιτιστικών ρευμάτων και τη δημιουργική ενασχόληση με την παράδοση. Το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, η μόνη δομή για τη νεολαία που λειτουργούσε πολύ καλά, ήταν και η πρώτη δομή που έκλεισε η διοίκηση του δήμου και της ΔΗΚΕΚ.
11. Η δυσκολία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων της πόλης. Ρωτήστε τους μαγαζάτορες για το 2% ή τους αθλητικούς παράγοντες για την κερκίδα. Δείτε το παράδειγμα του Παυσιλύπου όπου φάνηκε χαρακτηριστική διοικητική και πολιτική δυστοκία. Το κλείσιμό του για τόσους μήνες (κόστισε στο δήμο πάνω από 150.000€) θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν απλά η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει έγκαιρα το πως ήθελε να το λειτουργήσει.
12. Η αίσθηση των δημοτών ότι υπάρχει μικρή παραγωγή έργου, παρά τον πρωτοφανή επικοινωνιακό καταιγισμό στα τοπικά ΜΜΕ εκ μέρους της διοίκησης του δήμου. Ακόμα και τα μικρά έργα έχουν καθυστερήσεις ρεκόρ. Η διάνοιξη της Καποδιστρίου (80 μέτρα) γίνεται για 3 χρόνια, ενώ ο μικρός κόμβος στον υδατόπυργο (20 μέτρα) γίνεται για 2 χρόνια. Για τα μεγάλα έργα να μη συζητήσουμε καλύτερα. Η υπόθεση του κλειστού γυμναστηρίου, που για πολλούς μήνες παραμένει μια λακκούβα, μιλάει από μόνη της.
13. Η απουσία οράματος για την πόλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν εκπονήθηκε ούτε εκπονείται καμία σοβαρή μελέτη για κάποιο οραματικό έργο της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών είναι μικρές, κάτω των 15000€, ποσό που δεν επιτρέπει ούτε σοβαρές μελέτες να έχουμε ούτε μεγάλα έργα να προωθήσουμε.
Απαριθμώντας τα παραπάνω γεγονότα αυτόματα γεννιέται ένα σημαντικό ερώτημα. Μπορεί να ξεφύγει η Καρδίτσα από την κακή αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αποτελεί και το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων δημοτικών εκλογών. Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά με μια βασική προϋπόθεση. Να συνευρεθούν συνδημότες (κυρίως νέοι) με τα κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά (σύγχρονη και οραματική σκέψη, δημοκρατική ευαισθησία, ικανότητα, ήθος και αξιοπρέπεια) και να σχηματίσουν μια δημιουργική ομάδα ξεπερνώντας χρίσματα και κομματικά στεγανά. Μόνο έτσι θα ενεργοποιηθούν οι υγιείς δυνάμεις της πόλης και μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει σε κάτι η Καρδίτσα.

6 σχόλια:

 1. Πολύ εμπεριστατωμένη άποψη. Το πιο τραγικό από όλα αυτά που παραθέτεις είναι το τελευταίο: Η απουσία οράματος για την πόλη. Έχει τόσο δυναμικό από νέους και αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν λόγο στην πόλη. Πότε επιτέλους θα σταματίσει αυτός ο έντονος κοματισμός που εζυπηρετεί συμφέροντα όλων των άλλων εκτός του τόπου;;Πότε θα θελήσουν και θα πάρουν θέση εξουσίας άτομα που ενδιαφέρονται για τη πρόοδο του τόπου;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί χρειάζονταν τόσες λογικές "αυθαιρεσίες" στον πρόλογο, για να λεχθούν τα επόμενα;
  Μπορούσατε να τα πείτε χωρίς να επικελείσθε οτι τάχα "ξεκίνησε αφύσικα νωρίς η προετοιμασία για τις επόμενες δημοτικές εκλογές" και άλλες τέτοιες μ....ες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ξέρει κανένας ποίος απο τον Δήμο κατηγορείται για ατασθαλίες 8000 Ευρώ ; Φθηνοπράγματα. Τόσα του έλειπαν. Ξέρει κανένας αν η πολεοδομία είναι χωρίς άδεια. Σιγά το πράγμα. Γιάννης κερνάει γιάννης πίνει. Ξέρει κανένας που πήγαν τα 700.000 Ευρώ απο την εποχή του Τέγου. Σιγά το πράγμα. Γιατί δικά μας είναι τα λεφτά ; Ξέρει κανένας πόσοι δουλεύουν στο Δήμο ; Σιγά το πράγμα στην δουλειά μου δουλεύουν ; Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τις προάλλες πρώην νεαρή εργαζόμενη στο Παυσίλυπο κατήγγειλε δημοσίως στις εφημερίδες ότι δεν την πήραν για δουλειά στο αναψυκτήριο γιατί "δεν ενέδωσε σε πιέσεις". Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο. Η παρακμή της Ρωμαικής αυτοκρατορίας σε όλα της. Απ' όλα έχουμε καίσαρες και Καλιγούλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
  ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ?
  ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΧΑΛΙΦΗΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΙΛΛΗ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Το κόστος του σεμιναρίου είναι 180 ευρώ"
  ΑΣΧΕΤΟ:
  ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΪΝΗ ΣΤΗΛΗ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ (ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ !!!)
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις