Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές - αποτίμηση

«Η ελευθερία είναι πάντα η ελευθερία αυτού που σκέφτεται διαφορετικά». Η φράση αυτή μάλλον πλησίασε περισσότερο από κάθε άλλη στο να αποδώσει το περιεχόμενο του αντικειμένου αυτών των ευρωεκλογών αλλά και της Αριστεράς. Γιατί βασικό διακύβευμα των αγώνων είναι η Ελευθερία. Και αν κάτι μας δίδαξε η εμπειρία των πολιτικών συστημάτων είναι ακριβώς ότι σε αυτό που χτίζουμε πρέπει να υπάρχει το σπέρμα αυτού για το οποίο παλεύουμε: η Ελευθερία.

Τα υψηλά ποσοστά της αποχής είναι ενθαρρυντικά, υπό την έννοια ότι οι ψηφοφόροι απεγκλωβίζονται από το δικομματισμό. Αυτό καθιστά, όμως, εξαιρετικά κρίσιμο τον ρόλο της Αριστεράς: Αν αποτύχει να εκφράσει το εκλογικό σώμα, το πιθανότερο είναι αυτό να απομακρυνθεί περαιτέρω από την πολιτική διαδικασία, κάτι που ως προοπτική δεν στεναχωρεί το καθεστώς. Έντονος είναι ο κίνδυνος αμερικανοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, δηλαδή της έμμεσης αλλά και ουσιαστικής ακύρωσης της μεγαλύτερης ιστορικά νίκης της εργατικής τάξης: Της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας δια της καθολικής ψήφου.
Στην Ελλάδα, τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισε μόλις το 36,3% του εκλογικού σώματος – δηλαδή 2 στους 3 δεν τους ψήφισαν. Στις Ευρωεκλογές του 2004 είχαν πάρει 47,42% και στις βουλευτικές του 2007 57,7%. Το ΠΑΣΟΚ έχασε 200.000 ψηφοφόρους από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και η ΝΔ περίπου 1 εκατ.
- Το μόνο κόμμα που αύξησε (εντυπωσιακά) τις ψήφους του ήταν το ΛΑΟΣ (+115.000 ψήφοι). Η αύξηση του ποσοστού του έχει κυρίως να κάνει με την απογοήτευση των ΝΔκρατών αλλά ο φόβος για την ακροδεξιά είναι από τους σημαντικότερους, σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξαιρετικά ανησυχητικές οι επιδόσεις της Χρυσής Αυγής (ξεπέρασε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
- Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε λιγότερες ψήφους από το 2004 αλλά το ποσοστό αυξήθηκε λόγω της αποχής (το 2004 υπήρχε, πάντως, και το ψηφοδέλτιο με τις Γυναίκες που ήταν από το χώρο μας – αν προσθέσουμε και αυτό το ποσοστό τότε οριακά υποχωρήσαμε). Σε σχέση, όμως, με το 2007 το ποσοστό μειώθηκε και οι ψήφοι περιορίστηκαν κατά 120.000 – χάθηκε 1 στους 3 που ψήφισαν πριν 20 μήνες!!! - Το ΚΚΕ έχασε 150.000 ψήφους σε σχέση με το 2004 και το 2007 (είχε πάρει περίπου τον ίδιο αριθμό στις δύο αναμετρήσεις αλλά το ποσοστό του 2004 ήταν υψηλότερο λόγω της τότε αποχής) – έχασε περίπου 1 στους 4 ψηφοφόρους του. Στις βουλευτικές του 2007 η Αριστερά «άγγιξε» το 1 εκατ. ψήφους ενώ τώρα ΚΚΕ+ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΤΑΡΣΥΑ+ΜΛ ΚΚΕ με δυσκολία ξεπέρασαν τις 700.000 ψήφους.
Είναι προφανής η αποτυχία γενικότερα της Αριστεράς και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την λαϊκή δυσαρέσκεια. Άρα το ερώτημα που τίθεται, σχεδόν αμείλικτα είναι τι θα κάνουν τώρα;Θα αναρωτηθούν γιατί; Θα προχωρήσουν σε πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες και σε ουσιαστικό διάλογο για μια Αριστερά με ουσιαστική ελευθερία και έκφραση της λαϊκής βάσης;

5 σχόλια:

  1. Κατά τα λέει το κείμενο, αλλά ειλικρινά πιστεύετε ότι μπορεί η Αριστερά στη χώρα μας να ενωθεί και να εκφράσει ένα γνήσιο αριστερό λόγο που θα απαντάει στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που θα εκφράσει εργατική τάξη, νέους, γυναίκες και γενικά τις καταπιεσμένες και οικονομικά ασθενείς τάξεις;
    Θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο το να προχωρήσουν σε δημοκρατικές διαδικασίες αφού αυτό:
    1. απαιτεί ωριμότητα και παραμερισμό των προσωπικών συμφερότνων
    2. απαιτεί κλείσιμο των μικρομάγαζων που έχει ανοίξει η κάθε αριστερή ή κομμουνιστική οργάνωση
    3. απαιτεί ελευθερία και δημοκρατία
    4. απαιτεί γενναιότητα
    Ένα νέο παιδί κατάφερε να φτάσει το ΣΥΡΙΖΑ στο 18,5%, αλλά πριν προλάβει να ωριμάσει και να ενσωματώσει όλες τις τάσεις στον πολιτικό του λόγο, ο ίδιος ο δημιουργός του, του αφαίρεσε το δικαίωμα να εκφράσει την πολιτική θέση.
    Δεν έχουν δυστυχώς καταλάβει ότι το πρόσωπο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά οι καθαρές θέσεις, οι ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ απορώ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα είναι πιο δεξιό. Γιατί μη μου πει κανένας από τους δύο ότι είναι κεντρώος, κεντροαριστερός κλπ. Αυτά δεν τα πιστεύει ούτε η γιαγιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οικοemotrendy παπαγαλοβάρβαροδεινόσαυρος11 Ιουνίου 2009 στις 1:58 μ.μ.

    μην τα ισοπεδώνεις όλα αυτοκόλλητε. Το ιδεολογικό μίξερ είναι μια συχνά συναντούμενη κατάσταση στις μέρες της σύγχυσης που ζούμε. Παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να βάζεις το πασοκ στη δεξιά πλευρά της χαβούζας. Από την άλλη πάλι όλα τα κομματα μικρά και μεγάλα έχουν εφαρμόσει δεξιές πρακτικές κατά καιρούς (πως λειτουργεί το ΚΚΕ σαν κόμμα? άκουγα πολιτική του διαφήμιση και νόμιζα πως ηταν του ΛΑΟΣ). Νομίζω πάντως πως το πασοκ έχει το πιο ενδιαφέρον μίγμα ψηφοφόρων και αν υπήρχε τολμηρή διάθεση ξεκαθαρίσματος των παλαιοκομματικών σκουπιδιών θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα πολιτική πρόταση για το μέλλον, προτάσσοντας το μοντέλο της κοινωνίας των πολιτών και της επικοινωνίας με τη βάση, θέτοντας ουσιαστικές οικολογικές προτάσεις και προεκτάσεις, διαμορφώνοντας μια μοντέρνα πρόταση για το κοινωνικό κράτος, εστιάζοντας στους νέους, αλλά πως να γίνει αυτό από τα κολλημένα ζομπι...
    ά και κάτι άλλο... Γιατί το trendy ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον κεντροαριστερό χώρο? Τρίχες... επαληθευτηκε η ατάκα της Κανέλλη για τον τρέντυ τσίπρα στο emo κόμμα... έτσι είναι κυκλοφορεί κ εκεί πολύ ζόμπι... οι δε οικολόγοι φαίνεται πως είναι μια πολύ περίεργη περίπτωση, συμπαθής...αλλά δίνει την εικόνα πως το κόμμα είναι λιγότερο πολιτικοποιημένο από τους ψηφοφόρους του... κ εκεί υπάρχει ένα σοβαρό κενό...
    Ίσως πάλι και να έχω άδικο και η προσπάθεια διαμόρφωσης ατζέντας μαζί με τους ψηφοφόρους που τώρα συντάσσονται δεν είναι τοσο άσχημη ιδέα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ τοποθετώ τους 2 μεγάλους στην κεντροδεξιά και το κάνω αυτό κρίνοντας από τις ΠΡΑΞΕΙΣ και οχι από τα ΛΟΓΙΑ.Αυτό πιστευω κάνει και η πλειοψηφία του λαου ασχετως αν τους ψηφίζει

    Τώρα δικαίωμα του καθενός να πιστευει στα ευκολα τα λογια τα μεγάλα...
    Τώρα για τα χαμηλά ποσοστά του ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστευω οτι πολύς κόσμος δε είχε ενημερωση (όχι μόνο οι νέοι) Θα μπορούσε να κάνει την εκπληξη, τετοιες κινησεις νομιζω εχουν δυναμικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΑ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΛΑΟΣ; ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΑ ΑΚΕΙΒΩΣ ΗΤΑΝ;ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΝ; Ή ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, ΜΕΛΗ "ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑ" "ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ" ΠΟΥ ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ Κ.Λ.Π. ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΖΑΜΠΟ, ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ, ΤΗΝ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΕ ΛΟΙΠΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΑ. ΦΙΛΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ, ΘΛΙΜΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ, ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ; ΔΕΞΙΟΙ, ΑΝΤΑΡΣΥΕΣ(ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΚΑΗΜΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΗΜΑ Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ; ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ, ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ; ΜΕΧΡΙ ΓΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΙΛΑΤΕ ΑΝ ΜΑΙΘΑΙΝΑΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ.ΗΡΕΜΗΣΤΕ...)ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΚΕ ΟΣΗ ΧΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ. ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΑΜΠΑΡΙΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΙΕΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΑ ΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟΣ...ΠΑ!ΠΑ!ΠΑ! ΚΑΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις