Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΚΕΚ

Τελευταία εμφανίστηκαν στον τύπο δημοσιεύσεις σχετικά με την πρόσληψη του νέου διευθυντή της ΔΗΚΕΚ. Η μια πλευρά κατηγορούσε τη ΔΗΚΕΚ και τον πρόεδρό της για αδιαφάνεια, παρατυπίες και ρουσφέτια ενώ η απάντηση έλεγε ότι όλα έγιναν νόμιμα. Με αφορμή τις δημοσιεύσεις αυτές έψαξα λίγο το θέμα και παραθέτω τα συμπεράσματα.

Για να καταλάβετε το πόσο «αδιάβλητο» είναι το σύστημα προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ βάσει του κανονισμού προσωπικού της ΔΗΚΕΚ θα σας αναφέρω ένα θεωρητικό παράδειγμα. (Όλα τα στοιχεία των πινάκων που θα παραθέσω προέρχονται από το νέο κανονισμό προσωπικού της ΔΗΚΕΚ). Έστω ότι έχουμε δύο υποψήφιους, τον ικανό Α και τον ημέτερο Β με τα παρακάτω προσόντα:
Α υποψήφιος (ικανός): Βαθμός πτυχίου 7, μεταπτυχιακό, άριστη γνώση ξένης γλώσσας, εμπειρία 10 χρόνια.
Β υποψήφιος (ημέτερος): Βαθμός πτυχίου 6, εμπειρία 1 χρόνο μερικής απασχόλησης.

Ερώτηση: Τι κάνουμε για να βγάλουμε τον ημέτερο εις βάρος του ικανού;
Απάντηση: Ακολουθούμε προσεκτικά τα εξής βήματα.
α) Στα αντικειμενικά προσόντα δεν βάζουμε τη γλώσσα γιατί δεν τη έχει ο ημέτερος υποψήφιος.
β) Στη βαθμολογία των αντικειμενικών προσόντων κάνουμε πονηρά 2 «μικρές» παρατυπίες που όπως θα καταλάβετε παρακάτω αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. 1) βαθμολογούμε την εντοπιότητα χωρίς να την απαιτεί η προκήρυξη και 2) βαθμολογούμε τη μερική απασχόληση σαν πλήρη.
γ) Η βαθμολογία των αντικειμενικών προσόντων έχει ως εξής:

Παραποιημένη βαθμολογία Κανονική βαθμολογία
Α υποψήφιος Β υποψήφιος Α υποψήφιος Β υποψήφιος
Βαθμός πτυχίου 350 300 350 300
Μεταπτυχιακό 70 70
Εμπειρία 108 12 108 6
Εντοπιότητα 350 350 0 0
ΑΝΤ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ 878 662 528 306

δ) Καταφεύγουμε στη συνέντευξη όπου τα πάντα είναι αυθαίρετα και μπορούμε να μη δίνουμε λογαριασμό σε κανένα. Στην συνέντευξη λοιπόν η (δική μας) επιτροπή μπορεί να βαθμολογήσει τον ικανό Α με συντελεστή 0,7 δηλαδή 615 μόρια ενώ τον Β με συντελεστή 1,3 δηλαδή 861 μόρια.

Παραποιημένη βαθμολογία Κανονική βαθμολογία
Α υποψήφιος Β υποψήφιος Α υποψήφιος Β υποψήφιος
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 878 662 528 306
Συντελεστής συνέντευξης 0,7 1,3 0,7 1,3
Βαθμολογία συνέντευξης 615 861 370 398
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 1493 1523 898 704

δ) Φτάνουμε λοιπόν στο ποθητό αποτέλεσμα. Στο τελικό σύνολο ο ικανός Α θα έχει 1493 μόρια ενώ ο ημέτερος Β 1509 μόρια.
Δείτε εδώ πως α) η απαίτηση να μη γνωρίζει ο διευθυντής ξένη γλώσσα, β) η παράτυπη βαθμολογία της εντοπιότητας, γ) η παράτυπη βαθμολογία της μερικής απασχόλησης για πλήρη και δ) η αυθαιρεσία της συνέντευξης από τη δική μας επιτροπή, αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.
Τελικό συμπέρασμα. Θα προσληφθεί ο ημέτερος υποψήφιος με τρόπο που είναι νόμιμος(;) αλλά όχι ηθικός.
Σχόλιο. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε σε όλους τους τόνους τη διαδικασία της συνέντευξης. Τα τοπικά στελέχη του όμως, ακόμα και όταν έχουν θεσμικό ρόλο, όταν βολεύονται τη χρησιμοποιούν ευχαρίστως. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε ότι το τι λέμε και τι πράττουμε μπορεί να είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Να θυμούνται όμως ότι κρινόμαστε όχι με το τι λέμε αλλά με το τι κάνουμε.

3 σχόλια:

  1. πότε θα σταματήσει πλέον αυτή η βιομηχανία των προσλήψεων... Δηλαδή ρε γαμώτο δεν είναι καλύτερο να προσλαμβάνεις αυτόν που το δικαιούται παρά να κάθεσαι να ψάχνεις τον τρόπο για να χρησιμοποιήσεις ένα σύστημα αξιολόγησης για να δικαιώσει την επιλογή σου? Μπορείς ρε φίλε να πάρεις αυτόν που θέλεις? σου δίνει ο νόμος τη δυνατότητα? ε πάρτον.... Αν δεν μπορείς όμως τι το παλεύεις? Δυστυχώς όμως τέτοια πράγματα γίνονται παντού και οι πολίτες τρέχουν πίσω από πολιτικούς και πολιτικάντηδες για να εξασφαλήσουν υποσχέσεις...και κανείς δεν κάνει πίσω και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται... καλό είναι να βγαίνουν τέτοια ζητήματα στην επιφάνεια μπας και τελικά ισορροπήσει το σύστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ANAKSIOKRATIA KATARGITHIKE ME VASILIKO DIATAGMA PRIN POLLA XRONIA .OLA TA ALLA EINAI EK TOY PONIROY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΕΩΠΟΝΟΣ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ!!! ΕΜΑΘΑ ΠΟΛΛΑ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις