Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Κλίματα αγάπης την ερχόμενη Τρίτη 19-5, στις 22:20

Η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας συνεχίζει τις εβδομαδιαίες προβολές της - σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Κ. και το Δήμο Καρδίτσας, στο χώρο του Δημοτικού Κινηματογράφου – την Τρίτη 19/5 – εκτάκτως στις 10:20 μ.μ. με την προβολή της ταινίας «ΚΛΙΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ» του ΝΑΟΥΡΙ ΜΠΙΛΓΚΕ ΤΣΕΙΛΑΝ.
Παραγωγή: 2006/ Τουρκία Διάρκεια: 101’
Ηθοποιοί: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Αρίφ Ασκί, Ουφούκ Μπαιρακτάρ.

Περίληψη – Παρουσίαση της ταινίας:

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο Isa (Nuri Bilge Ceylan), που ασφυκτιά στη σχέση του με τη νεότερή του Bahar (Ebru Ceylan), της προτείνει να χωρίσουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. Χωρίς πολλές εντάσεις, εκείνη φεύγει σύντομα. Ο Isa επιστρέφει στη φθινοπωρινή καθημερινότητά του στην πόλη και στη δουλειά του στο πανεπιστήμιο. Ζώντας μια μοναχική ζωή, θ' αναζητήσει κάποια στιγμή την Serap (Nazan Kirilmis), έναν παλαιότερό του έρωτα, με την οποία θα έχει μια σύντομη αναθέρμανση. Είναι η Serap που θα του πει σε ανύποπτο χρόνο ότι η Bahar βρίσκεται κάπου στη βορειοανατολική Τουρκία δουλεύοντας ως καλλιτεχνική διευθύντρια στα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής σειράς. Μην αντέχοντας μακριά της, στην καρδιά του χειμώνα, αποφασίζει να πάει να τη βρει…
Με επιρροές από τον Αντονίονι, αργούς ρυθμούς, μονοπλάνα, και αριστουργηματική χρήση του φωτός ο μεγάλος αυτός Τούρκος σκηνοθέτης συνθέτει ένα μοναδικό φιλμ που τον κατατάσσει με άνεση ως «δημιουργό», παρά το νεαρό της ηλικίας του. Το μεγάλο ατού της ταινίας είναι η αμεσότητα και η σωστή χρήση του χρόνου, τον οποίο δεν σπαταλά άσκοπα ο σκηνοθέτης για να κάνει άλλο ένα τρίωρο βαρετό έπος. Αντίθετα σε κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα καταφέρνει να πει τα πάντα, να παρουσιάσει το τουρκικό τοπίο με μοναδικό τρόπο και τέλος να κάνει μια μεγάλη ωδή στον έρωτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις