Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Συναυλία στο Παυσίλυπο το Σάββατο 16-5 στις 19:00

To ζήτημα της χρήσης των δημόσιων χώρων επιχειρεί να ανοίξει με την εκδήλωση το Σάββατο 16-5 στις 19:00 στο Παυσίλυπο η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.). Συγκεκριμένα η εκδήλωση περιλαμβάνει Graffiti, προβολή βίντεο και συναυλία των side effect και των death valves. Παραθέτουμε την ανακοίνωση όπως μας στάλθηκε:

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ 16/5 19:00 μ.μ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ :

GRAFFITI- ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους side effect και death valves

Η νεολαιίστικη-κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα σημεία καμπής στην κοινωνική και πολιτική πάλη στη χώρα μας μετά τη μεταπολίτευση.
Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι αποτελεί πρώτο ξέσπασμα μιας γενικότερης
κοινωνικοπολιτικής σύγκρουσης, ενάντια στα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας της αγοράς..
Το πρόσφατο κίνημα του ΔΕΚΕΜΒΡΗ του 2008 είχε τις δικές του πολιτισμικές προεκτάσεις, γύρω από τις οποίες αξίζει να γίνει μια οργανωμένη και μεγάλη συζήτηση, ισότιμη με τη συζήτηση για τα κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία που αυτό ανέδειξε. Αυτό γιατί πολλές φορές ζητήματα πολιτισμού και αξιών που αναπτύσσονται στα πλαίσια ενός κινήματος, εκφράζουν βαθύτερες αναζητήσεις και αγωνίες του δυναμικού που συμμετέχει σε αυτό.
θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις πολιτισμικές προεκτάσεις του Δεκέμβρη σε σχέση με ένα άλλο φλέγον ζήτημα της πόλης μας αυτό του ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ ,ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ και γενικότερα το ζήτημα των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ.
Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη αλλαγή στην χρήση, τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του δημόσιου χώρου .Η έννοια του ελεύθερου δημόσιου χώρου μέσα στον οποίο οι εργαζόμενοι βίωναν το ελεύθερο χρόνο χωρίς την διαμεσολάβηση εμπορευματικών σχέσεων τείνει να εξαφανιστεί. Η απλή κοινωνική συνεύρεση, η επαφή με στοιχεία πολιτισμού, οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα κλπ, σήμερα μπορεί να πραγματώνεται μόνο στη βάση της αγοράς. Η πόλη και ο χώρος γίνονται αυτά καθ’ αυτά αντικείμενο καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Επιχειρείται μια ποιοτική κλιμάκωση αυτής της διαδικασίας, το κεφάλαιο εντάσσει σε αυτήν όλη την ανθρώπινη ζωή Η πόλη και ο χώρος, το νερό, ο αέρας, η θάλασσα, τα πάντα γίνονται εμπόρευμα, και δεν θεωρείται πια αυτονόητο ότι είναι διαθέσιμα με ελεύθερο τρόπο στο κοινωνικό σύνολο .Σε αυτά τα γενικά πλαίσια οι πόλεις σχεδιάζονται συνολικά όχι με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά ‘για να πουληθούν’ .Η αγορά γίνεται κυρίαρχο λοιπόν υλικό και ιδεολογικό στοιχείο στο σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος είναι μια έννοια που για τον σύγχρονο καπιταλισμό και τους πολιτικούς του διαχειριστές δεν υπάρχει. Οι δήμοι παίζουν πια έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάλλαξη του ελεύθερου χώρου στα πλαίσια και το ρόλου τους σαν τοπικού κράτους .
Σ αυτά τα πλαίσια και μ αυτή τη λογική λοιπόν λειτούργησαν και οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες όλων των αποχρώσεων και σε σχέση με το ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ και με άλλους χώρους , αίθουσα ΔΕΤΑΚ στη δημ.αγορά ,ΠΑΛΛΑΣ., ΚΛΠ.
Απέναντι στα παραπάνω υπάρχει ανάγκη για ένα μαζικό κίνημα στην πόλη, που με την πάλη του θα καταφέρνει να αντισταθεί, στην πολιτική για τους ελεύθερους χώρους καταχτώντας μια διαφορετική λογική για το χώρο. Ένα μαζικό κίνημα που θα υπερασπιστεί κάθε σημείο ελεύθερου δημόσιου χώρου, θα επιβάλλει την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς από το σύνολο της κοινωνίας και θα συμβάλλει να καταχτιέται η δυνατότητα να βιώνεται ο ελεύθερος χρόνος των κατοίκων χωρίς την διαμεσολάβηση της αγοράς. Όμως δεν αρκεί μόνο «αντίσταση», δεν αρκεί μόνο υπεράσπιση των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων, χρειαζόμαστε ένα κίνημα «άλλης χρήσης» τους και «επανακατάληψης» χώρων με στόχο να γίνουν ελεύθεροι.
Χρειάζεται η διαμόρφωση μιας λογικής αγώνα και διεκδίκησης με βάση τις σύγχρονές ανάγκες και δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, για αυτά που μας ανήκουν.
ΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ
Δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό του κέρδους.
Θέλουμε να είναι σημείο συνεύρεσης και αφετηρία για τη συλλογικοποίηση της αγωνίας και της χαράς.
Να γίνει χώρος ,ξεκούρασης,διασκέδασης ,δημιουργικότητας και προώθησης της ατομικής και συλλογικής έκφρασης με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Να είναι χώρος ανοιχτός και κοινωνικός, που επιθυμεί την αλληλεπίδραση και τον εμπλουτισμό του με ιδέες και ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις