Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Μαλώνουν στο βάλτο τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια... ξανά...

Διαφωνούν τα πολιτικά αιρετά αυτοδιοικητικά στελέχη για τα καλώς ή κακώς κείμενα της ΔΕΥΑΚ και την πληρώνουν οι κάτοικοι του Δ.Δ Καρδιτσομαγούλας, οι οποίοι έμειναν χωρίς νερό.
Μη βιάζεστε. Οι άνθρωποι έχουν πληρώσει κανονικά τους λογαριασμούς νερού, αλλά η ΔΕΥΑΚ θέλοντας να τους «προειδοποιήσει» ότι αν εξακολουθήσουν να συμπεριφέρονται αντιδραστικά και να μην προσέρχονται στη ΔΕΥΑΚ με τα ανάλογα έγγραφα (όγκος οικοδομής, πίνακας αναλογιών ή τεχνική έκθεση, κ.α) προκειμένου να βεβαιώσει το αντίστοιχο ποσό για τα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο ακαθάρτων, θα τους κόβει το νερό.

Σε ερώτησή μας αν αυτό είναι συνταγματικό στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της δημοτικής επιχείρησης, λάβαμε την απάντηση ότι αυτό προβλέπεται από τον κανονισμό της ΔΕΥΑΚ(τον πρότεινε και τον επικύρωσε η ίδια η υπηρεσία) και ότι αυτός ο κανονισμός ισχύει από το 1996 και ο οποίος τροποποιήθηκε και επανεγκρίθηκε στο 2003. Στο επίμονο ερώτημα αν ο κανονισμός μπορεί να είναι πάνω από το ελληνικό Σύνταγμα, η απάντηση ήταν «τι να κάνουμε; Έχετε να μας προτείνεται άλλο τρόπο για να προχωρήσει το έργο σύνδεσης με το δίκτυο ακαθάρτων;».
Για την ιστορία να πούμε ότι:
Τον περασμένο Οκτώβριο η ΔΕΥΑΚ έστειλε 783 επιστολές στους κατοίκους της Καρδιτσομαγούλας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι 450 κάτοικοι, ενώ οι υπόλοιποι μέχρι και σήμερα και ενώ υπήρξε και δεύτερη επιστολή δεν ανταποκρίθηκαν στην παροχή στοιχείων προς την υπηρεσία, οπότε η υπηρεσία πονάει κεφάλι κόβει χέρι.
Οι κάτοικοι της Καρδιτσομαγούλας σήμερα θα παραστούν στο δημοτικό συμβούλιο και θα ζητήσουν την βοήθειά του διότι ένα μέσο κόστος σύνδεσης ανέρχεται στα 750€ παρακαλώ!!!. Και επειδή στο χωριό πολυκατοικίες δεν υπάρχουν ο κάθε κάτοικος καλείται να πληρώσει αυτό το …ευκαταφρόνητο ποσό.
Εμείς ρωτήσαμε και έναν νομικό για την νομιμότητα της ενέργειας και λάβαμε την εξής απάντηση:
- Κανένας εσωτερικός κανονισμός δημοτικής επιχείρησης δεν μπορεί και δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα.
- Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα και να ζητήσει προστασίας από την αυθαίρετη ενέργεια της Κοινωφελούς Υπηρεσίας (έχει την αποκλειστικότητα του αγαθού που λέγεται νερό) με το αιτιολογικό ότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας όταν είναι μαζική η ενέργεια ενώ σε τελική ανάλυση μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά της υπηρεσίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο για παράδειγμα την υγεία του.

10 σχόλια:

  1. Τα βουβάλια της ΔΕΥΑΚ είναι καλοθρεμένα με δημόσιο χρήμα και άκρως αποκρουστικά. Με την τσέπα γεμάτη, κόβουν το νερό από τον λαουντζίκο (πλέμπα), της Καρδιτσομαγούλας γιατί δεν έβαλε αμέσως το κεφάλι στον ντουρβά να πληρώσει για τις μισθάρες τους. Όυστ, φαντασμένα παράσιτα και γλυφτρώνια της κάθε εξουσίας.
    Ο κόσμος σας σιχένεται. Σας φτύνει και σεις διαδίδετε ότι βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο για το ρεπορταζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω μια απορία: Δεν χρηματοδοτησε η ΕΕ μέσω ΠΕΠ κλπ το εργο αυτο που ενταχθηκε?

    Γιατί ζητάνε χρηματα και απο τους κατοικους?

    Δεν ξέρω τις διαδικασίες και γι αυτό ρωτάω.
    Δηλ πληρώνεται δυο φορές το εργο? (Μία απ τους κατοίκους και μία απ το κράτος - ΕΕ)??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έργο το χρηματοδότησε η Ε.Ε αλλά τα λεφτά φτάνανε μέχρι την κατασκευή του κυρίου δικτύου και δεν προέβλεπε και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φτεροποδηλάτης15 Μαΐου 2009 στις 10:16 π.μ.

    Πραγματικά όταν ο μισθός των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΥΑΚ είναι διπλάσιος σε σχέση με τους άλλους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους, όταν τους δίδεται 35% αύξηση τα δυο τελευταία χρόνια, πως να καταλάβουν ότι τα 750€ είναι πολλά για έναν συνταξιούχο του ΟΓΑ που παίρνει 300€
    Επίσης, είναι απορίας άξιο πώς αυτοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τέτοια χρήματα και με τι είδους συμβάσεις και αφού κόπτονται τόσο πολύ για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της δημοτικής επιχείρησης ας αποδεχθούν την μονιμοποίησή τους στην υπηρεσία (αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν τουλάχιστον 1000€ λιγότερα απ΄ αυτά που παίρνουν σήμερα ως μη μόνιμοι)που τους θρέφει πλουσιοπάροχα όλα αυτά τα χρόνια από την 10ετια του ΄80 μέχρι και σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα δεν εφτιαξε η Δευακ απ' οσο γνωριζω καμια ιδιωτικη συνδεση. Μόνο το κεντρικο δικτυο και ΥΠΟΔΟΧΕΣ για τις ιδιωτικες συνδεσεις δηλ. τρυπα για να συνδέσεις εσύ το σπίτι σου.

    Δηλ , αλλα εξοδα για την κατασκευη της ιδιωτικης διακλαδωσης, ΕΚΤΟΣ αυτων που ζηταει η Δευακ

    Μήπως θα πρέπει να δει το ζητημα κάποιος που γνωριζει σχετικα και να μας πει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φτεροποδηλάτης15 Μαΐου 2009 στις 1:27 μ.μ.

    Η ΔΕΥΑΚ πράγματι κατασκευάζει τους κεντρικούς αγωγούς αλλά ωστόσο διαθέτει τα συνεργεία της και σε όσους δημότες το επιθυμούν προκειμένου να κάνουν τις ιδιωτικές συνδέσεις, πληρώνοντας φυσικά το αντίτιμο. Αυτή τουλάχιστον ήταν μια τακτική που ακολούθησε η επιχείρηση για τις συνδέσεις με το δίκτυο ύδρευσης και ακαθάρτων στην πόλη της Καρδίτσα.
    Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ(υδραυλικοί, τεχνίτες,κ.α) δουλεύουν σε γνώση της επιχείρησης ως ιδιώτες...
    Ελπίζω ότι απάντησα μερικώς στο ερώτημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρα στην περιπτωση της Καρδιτσομαγουλας, όπως θέτεις το ζήτημα αν καταλαβα καλά, η Δευακ ζητάει δυο φορές χρήματα για την διακλάδωση: Μία τώρα που θελει τα λεφτά (που ΔΕΝ εχει κατασκευασει τις διακλαδώσεις στα σπίτια) και μια ακόμη για να συνδέσει τα σπίτια, αφού είναι υποχρεωτικό.

    Ειναι έτσι τα πραγματα? Και αν είναι ετσι ποσο σύννομο είναι αυτό. Μήπως κάποιος ειδικός πρέπει να εξετάσει αυτό το ζήτημα? Απλώς ρωτάω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού η ΔΕΥΑΚ δεν κατασκευασε τις διακλαδώσεις προς τα σπίτια και ο κεντρικος αγωγός χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.,

    Γιατί η ΔΕΥΑΚ ζητάει χρήματα από τους κατοίκους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. φτεροποδηλάτης15 Μαΐου 2009 στις 5:38 μ.μ.

    Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 75% από πόρους της Ε.Ε (ταμείο συνοχής) και κατά 25% από ίδιους πόρους. Συνεπώς νομιμοποιείται να ζητάει χρήματα δεδομένου ότι η μορφή της επιχειρήσεις είναι παροχή υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα.
    Σε ότι αφορά τα περί νομιμότητας για τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΚ αν και κατά πόσο νομιμοποιούνται να κάνουν ιδιωτικό έργο αμοιβόμενοι από τους καταναλωτές δεν μπορώ να απαντήσω παρά μόνο με τη λογική και όχι με το νόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις