Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Απεργούν αύριο τα κέντρα πρόληψης σε όλη τη χώρα.

Δεν πρέπει να απορούμε ούτε να σοκαριζόμαστε κάθε φορά που συναντάμε παιδιά που χάνονται στις ουσίες και χάνουν τη ζωή τους εκεί, αν σκεφτούμε με πόση προχειρότητα και υποκρισία αντιμετωπίζεται το θέμα απο την πολιτεία. Ρίξτε μια ματιά στην ανακοίνωση που μας έστειλαν απο το σωματείο στελεχών πρόληψης για να πάρετε μια γεύση του πόσο υποβαθμισμένος είναι ο τομέας της πρόληψης στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή μάλιστα μας έχει οδηγήσει να κατέχουμε σαν χώρα τη 2η θέση στο ρυθμό αύξησης θανάτων από χρήση ουσιών όπως επίσης και στη χρήση ηρωίνης στην Ε.Ε. (ακολουθεί η ανακοίνωση)

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Διεύθυνση Γραμματείας: Κ. Π. Ν. Σάμου «Φάρος», Θ. Σοφούλη 261 83100 Σάμος

Τηλ : 2273023443, 2273087070 ΦΑΞ: 2273023441

Κινητά: 6956248200,6936828341

prolipsiworkers@yahoo.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρισκόμενοι στον πέμπτο μήνα του 2009, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης παρακολουθούμε με εντεινόμενο το αίσθημα οργής τη χρησιμοποίηση της οικονομικής κρίσης ως πρόσχημα αποκήρυξης εκ μέρους της Πολιτείας των ελάχιστων προνοιακών της καθηκόντων έναντι των πολιτών: τα Κέντρα Πρόληψης ως φορείς πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, συνεχίζουν να υπολειτουργούν. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. οφείλουν από κοινού 13 εκατομμύρια ευρώ στα 72 Κέντρα Πρόληψης της χώρας. Το ποσό αφορά τις υποχρεώσεις τους- βάσει συμβάσεων και αυστηρά προϋπολογισμένων και προ-εγκεκριμένων δαπανών από το 2006 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2009. Έπειτα από κινητοποιήσεις διαρκείας, που πυροδότησαν επίσημες πιέσεις εντός Κοινοβουλίου αλλά και σε επίπεδο φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο Υγείας στράφηκε επισήμως στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Με αυτό ζητά την εκταμίευση ποσού ύψους 3.400.000€ για την κάλυψη μέρους των οφειλών του Ο.ΚΑ.ΝΑ. προς τα Κ. Π. Το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να εγκρίνει το ποσό, με την αιτιολογία πως έκτακτη επιχορήγηση δεν προβλέπεται, εφόσον υπάρχουν ακόμη ποσά δεσμευμένα από το σχετικό με τα Κέντρα Πρόληψης κωδικό επιχορήγησης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για το έτος 2009 καθώς και ότι υπάρχουν και άλλοι «κωδικοί» στο Υπουργείο Υγείας απ’ όπου θα μπορούσαν να αντληθούν ποσά. Δεν θα ξεχάσουμε και την «αναγγελία» του Υφυπουργού κ. Σαλμά ότι επίκειται χρηματοδότηση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι προφανές, ότι με βάση όλο αυτό το σκηνικό, τα Κέντρα Πρόληψης δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά. Αυτή φαίνεται να είναι και η θέληση της κυβέρνησης, παρά το «μπαλάκι» που μας παίζουν.

Κατόπιν αυτών και θεωρώντας ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο , το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κηρύττει 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 13/05/2009, με αιτήματα:

1. Την άμεση καταβολή των από κοινού και εξ αδιαιρέτου χρεών Υπουργείου Υγείας-ΟΚΑΝΑ, που αγγίζουν πλέον τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, με βάση τη νέα προγραμματική σύμβαση, που υπογράφηκε κατόπιν έντονων πιέσεων, θα έπρεπε να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση της χρηματοδότησης για το 2009 (τον περασμένο Μάρτιο). Τους καλούμε λοιπόν να τιμήσουν την υπογραφή τους. Δεν μας αποπροσανατολίζουν οι επικοινωνιακές, τακτικές: Πίσω από όλη την τεχνοκρατική επισημότητά αδυνατεί να κρυφτεί η ανερυθρίαστη απαξίωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

2. Την άμεση δρομολόγηση της ικανοποίησης των πάγιων θεσμικών μας αιτημάτων, με την έναρξη σοβαρού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων.

3. Την άμεση ανατροπή - εδώ και τώρα! - της κατάστασης παντελούς έλλειψης εκπαίδευσης των επιστημονικών και διοικητικών στελεχών των Κ. Π. Η άρνηση της εκπαίδευσής μας είναι ένα ακόμη δείγμα του βαθμού υπευθυνότητας της Πολιτείας έναντι των αναγκών των τοπικών κοινωνιών για ποιοτικές, αναβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

4. Την υποστήριξη της ΚΕΔΚΕ τόσο σε επίπεδο πίεσης στην Πολιτεία όσο και την δίχως καθυστέρηση κάλυψη των δικών της υποχρεώσεων για το 2009. Στα τέλη του Απρίλη που εξέπνευσε, προβλεπόταν για την ΚΕΔΚΕ να καταβάλει μέρος της χρηματοδότησης από τους Κ.Α.Π. για το 2009, ωστόσο έλαβε απόφαση να μην το κάνει, με πρόσχημα τις οφειλές του Υπουργείου Υγείας. Ως εργαζόμενοι, ως επιστημονικά και διοικητικά Στελέχη Πρόληψης, υπενθυμίζουμε, έχοντας υπόψη το παράδειγμα του 2008, ότι η ίδια στάση της ΚΕΔΚΕ ουδεμία αλλαγή επέφερε στην αδιάλλακτη πρακτική του Υπουργείου Υγείας. Αντίθετα δημιούργησε στα περισσότερα Κ. Π. πρόβλημα ακάλυπτων ασφαλιστικών εισφορών και μισθοδοσιών των εργαζομένων τους: Η πλειοψηφία των Κέντρων Πρόληψης συνεχίζουν να έχουν ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές (σε βάθος χρόνου μέχρι και πλέον 18 μηνών), να αντιμετωπίζουν εξώσεις από τις εγκαταστάσεις τους και να αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς του Απριλίου. Ο μήνας Ιούλιος είναι ο Ρουβίκωνας, που χωρίζει όλα σχεδόν τα 72 Κέντρα από τα άδεια ταμεία…

Τα Κέντρα Πρόληψης αντλούν τη δύναμη τους από τις σχέσεις που δομούν με τις τοπικές κοινωνίες: η πολιτεία υποχρεούται να αναλάβει να βρει διέξοδο στο πρόβλημα χρηματοδότησης για την πρόληψη. Εμείς οι εργαζόμενοι, ξεκινάμε με φρέσκια ορμή, πατώντας στο έργο μας, το οποίο -παρά τις αντίξοες συνθήκες- συνεχίζουμε να υλοποιούμε στις τοπικές μας κοινότητες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθούν να μας στηρίξουν και σε οικονομικό επίπεδο, αν και δεν είναι κύρια δική τους αυτή η ευθύνη.

Καλούμε όλους τους Πολίτες στην πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου στις 13/5/09και ώρα 10.00πμ. . Μετά το πέρας της πορείας θα δοθεί συνέντευξη τύπου στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στις 12.30μμ. Η υποστήριξη όλων των φορέων στον αγώνα μας με τη μορφή ψηφισμάτων συμπαράστασης, και συμμετοχής στην πορεία των εργαζομένων ας είναι η ενεργός έκφραση της κοινής μας αγωνίας για το παρόν και μέλλον της κοινωνίας μας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

4 σχόλια:

  1. Ε, ΌΧΙ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ Η ΠΡΟΛΗΨΗ. ΞΕΧΑΣΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΥΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΞ'ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να αφήσετε κάτω τα λεφτά του ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
    Έχουν τόσες μίζες να πληρώσουν οι άνθρωποι, τόσες προμήθειες, τόσα κουστουμάκια του Αβραμό...
    δεν έχετε καρδιά, δεν έχετε τσίπα, μόνο απαιτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παράλογο!!!
    δεν απαντάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το προβλημα ειναι πολυ σοβαρο! να βοηθήσουμε οσο και οπως μπορούμε γραφοντας, πιεζοντας κλπ κατι να γινει τελος παντων! Ολα θα τα αφησουμε στην τυχη τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις