Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Καταναλωτικό κίνημα - ΓΣΕΕ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μια προσπάθεια συγκρότησης καταναλωτικού κινήματος από τη ΓΣΕΕ. Παραθέτουμε το σχετικό κείμενο:
Η ανάγκη παρέμβασης των εργαζομένων – καταναλωτών στην προστασία και ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης, στη διασφάλιση και βελτίωση των ποιοτικών, υγιεινών και ασφαλών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία ΈΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ συζητήθηκε σε σύσκεψη – συνδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος το Σάββατο 11.4.09 στην Αθήνα

Στη συνδιάσκεψη, που πήραν μέρος εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών απ’ όλη τη χώρα, αποφασίστηκε η κοινωνική και οικονομική αυτο-οργάνωσή των εργαζομένων προκειμένου να απαντήσουν μεθοδικά, ουσιαστικά και οργανωμένα στην ασυδοσία της αγοράς.

Αν και οι πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ κρίθηκε απ΄ όλους θετική, έντονος ήταν ο προβληματισμός και η ανησυχία αρκετών ομιλητών για μία προσπάθεια η οποία βιαστικά και από «τα πάνω», προσπαθεί να καλύψει ένα κενό στο χώρο του καταναλωτικού κινήματος, το οποίο πράγματι υπάρχει. Για το λόγο αυτό, τονίστηκε από ομιλητές, προκύπτει η ανάγκη για ουσιαστική διαβούλευση και συνεννόηση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, όπως η ΑΔΕΔΥ, οι καταναλωτές, οι καταναλωτικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.

Σήμερα, όπου σε παγκόσμιο επίπεδο, βιώνουμε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και διάρκεια κρίση (Οικονομική, Επισιτιστική και Οικολογική), ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και πρακτικών που εφαρμόζουν οι αναπτυγμένες χώρες στην παραγωγή και την κατανάλωση, η συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην ανάπτυξη μιας μαζικής και πραγματικά κινηματικής καταναλωτικής οργάνωσης είναι αναγκαία.

Είναι προφανές ότι η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να γίνει καταναλωτική οργάνωση. Ο ρόλος της στα πλαίσια της ταξικής πάλης είναι να υπερασπίζει και να διευρύνει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Μπορεί όμως να διαμορφώσει τους όρους ώστε να αναπτυχθεί το καταναλωτικό κίνημα μέσα από τις οργανωμένες δυνάμεις της σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Κίνημα ενεργών πολιτών

Για το λόγο αυτό η προσπάθεια αυτή δεν θα πρέπει να καταλήξει σε μια ακόμη διαδικασία δημιουργίας ενός γραφειοκρατικού, τεχνοκρατικού και στενά παραταξιακού μορφώματος.

Αντί αυτού θα πρέπει να δημιουργήσουμε

- ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα που θα παρεμβαίνει στα θέματα των τιμών, της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, των κοινωνικών προϋποθέσεων για την παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών και του σεβασμού του περιβάλλοντος.

- ένα κίνημα που θα παρεμβαίνει και θα παρεμποδίζει τη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων και θα συμβάλει ενεργά στην πάταξη της αισχροκέρδειας.

- ένα καταναλωτικό κίνημα που θα παρεμβαίνει με μαζική δράση και ακτιβισμούς, με ενεργοποίηση του ίδιου του κόσμου και όχι ελάχιστων εκπροσώπων. Πέρα από τις νομικές παρεμβάσεις, τα μποϋκοτάζ και κάθε άλλη αξιοποιήσιμη μορφή, το βασικό στοιχείο του κινήματος αυτού θα πρέπει να είναι η συμμετοχή και η δράση των ίδιων των καταναλωτών.

Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα καταναλωτικό κίνημα ενωμένο και όχι κατακερματισμένο όπως σήμερα. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα πλουραλιστικό και όχι μια μορφή ελεγχόμενης δραστηριότητας από τα πάνω. Ένα κίνημα μακριά από κάθε λογική χειραγώγησης.

Σε τοπικό επίπεδο είναι ανάγκη, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και των προαναφερθέντων κατευθύνσεων οι εργαζόμενοι και κάθε ενεργός πολίτης να συμμετάσχει ενεργά και με τον τρόπο του στην ανάπτυξη της καταναλωτικής συνείδησης και ενός δυνατού τοπικού καταναλωτικού κινήματος.

Καραμάνης Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Σωματείου Μετάλλου Ν. Καρδίτσας

Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας.

2 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ;(ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ;). ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ Η ΓΣΕΕ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ,ΤΩΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑΝΩΛΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ; ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ; ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ή ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΟΥ ΨΩΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ, ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ, ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ Κ.Λ.Π. ΣΕ ΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΟΥΜΕ ΚΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ... ΑΚΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑ! ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΗΣ; ΜΑΣ ΚΑΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΜΑ. ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο φίλε, τον κατακερεύνωσες χωρίς να διαβάσεις το κείμενο!!!
    Ένα είναι το Κόμμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις