Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ανοιξιάτικες πρωτοβουλίες με ορθοπεταλιές

Το blog ως γνωστό είναι φαν του ποδηλάτου και της επικράτησής του ως μέσο μεταφοράς για τις καθημερινές μετακινήσεις των Καρδιτσιωτών.
Είναι ίσως γνωστό ότι το “karditsa live” είναι ένθερμος υποστηρικτής των πολιτικών επέκτασης των ποδηλατοδρόμων και ολοκλήρωσης των υποδομών του. Συνεπώς κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην προοπτική επέκτασης του δικτύου μας βρίσκει καταρχήν θετικούς.
Βεβαίως το θέμα δεν είναι η συγκυριακή και τυχαία υποστήριξη μιας τέτοιας πολιτικής γιατί τότε παρατηρείται, αυτό για το οποίο θα διαβάζεται αμέσως παρακάτω. Δηλαδή για την εγκατάλειψη του έργου.

Πιο συγκεκριμένα οι ποδηλάτες διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη του υπάρχοντος δικτύου ποδηλατοδρόμων, για τη μη συντήρηση και αστυνόμευσή του. Με ιδιαίτερη ένταση και θυμό βάζουν το θέμα αστυνόμευσης και της ανασφάλειας που νοιώθουν πάνω στον ποδηλατόδρομο, αφού μαζί με τα ποδήλατα κινούνται πλέον και μηχανάκια, ενώ στις διασταυρώσεις ελλοχεύει διαρκώς ο κίνδυνος του ατυχήματος σε βάρος του ποδηλάτη αφού οι οδηγοί έχουν εκτροχιαστεί και δεν τους σέβονται διόλου.
Παράλληλα, τώρα που η Άνοιξη έφτασε και ο καιρός βελτιώνεται οι φαν των ποδηλατοδιαδρομών διαπίστωνουν ότι ο περιαστικός ποδηλατόδρομος που ξεκινάει από το τέλος του αστικού δικτύου στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης και φτάνει στα Χίλια Δένδρα είναι αδιάβατος λόγω των ψηλών χόρτων, της ανεξέλεγκτης βλάστησης, αλλά και των σκουπιδιών. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο τμήμα του ποδηλατόδρομου Καρδίτσα- Παλαιοκκλήσι, ενώ είτε μιλάμε για το αστικό δίκτυο είτε για το περιαστικό οι στάμπες του ποδηλάτου έχουν πλέον σβηστεί. Σε ότι αφορά δε τον περιαστικό που οδηγεί στα Χίλια Δένδρα και στο ύψος του καταστήματος που άνοιξε κοντά στο άλσος, εντοπίζεται ένα ακόμη πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος αδιαφορώντας για τον ποδηλατόδρομο, τον έχουν μετατρέψει σε παρκινγκ αυτοκινήτων, οπότε όταν ο ποδηλάτης φτάσει στο συγκεκριμένο τμήμα θα πρέπει να κατέβει από το ποδήλατο να το πάρει στα χέρια και αφού προσπεράσει τα αυτοκίνητα στη συνέχεια να επανέλθει στον ποδηλατόδρομο. Βεβαίως οι υπεύθυνοι του καταστήματος ίσως να μην έχουν ευθύνη, αν κανείς υπεύθυνος από το δήμο δεν τους έκανε σαφές ότι εκεί απαγορεύεται η στάθμευση και ότι είναι τμήμα του περιαστικού ποδηλατοδρόμου.
Η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου οφείλει να δράσει άμεσα και να καθαρίσει τους ποδηλατοδρόμους από χόρτα και σκουπίδια, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων θα πρέπει να δώσει εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στη συντήρηση του δικτύου και στη νέα σχεδίαση των ενδείξεων που αφορούν στο ποδήλατο(να γίνουν δηλαδή οι στάμπες επί του οδοστρώματος).
Αν παρόλα αυτά δεν εισακουστεί η έκκληση προς τη δημοτική αρχή, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε και να αναλάβουμε δράση συμβάλοντας στο σχεδιασμό μιας εθελοντικής πρωτοβουλίας για τη συντήρηση (καθαρισμός, σήμανση, δεντροφύτευση στον περιαστικό που οδηγεί στα χίλια δέντρα) των ποδηλατοδρόμων!!!
Έχετε καμιά άλλη ιδέα;

1 σχόλιο:

  1. Ας ελπίσουμε στη γρήγορη ευαισθητοποίηση των αρμοδίων, μιας και που σήμερα διάβαζα στην εφημερίδα κάτι σχετικές αποφάσεις για μελλοντικά σχέδια ποδηλατοδρόμων. Ας δούμε λοιπόν… Όσο για ιδέες, πάντα ονειρευόμουν να πεζοδρομήσουν κάποιους κεντρικούς δρόμους στην Καρδίτσα, για να χρησιμοποιήσουν και οι υπόλοιποι τα ποδήλατα τους! Δεν είναι δα και τόσο μεγάλη η πόλη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις