Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ένα μπαράζ δηλώσεων από το Δήμαρχό Καρδίτσας που αφορά στην λειτουργία Αγροτικού Μουσείου Εθνικής εμβέλειας στην πόλη μας. Η συγκεκριμένη πρόταση προβάλλεται σε κάθε δυνατή ευκαιρία έχοντας δύο βασικά συστατικά. Το πρώτο είναι η έπαρση που συνοδεύει την βαθιά πεποίθηση για τη δικαίωση του τόπου στους αγροτικούς αγώνες του έθνους (είναι η κασέτα που περιλαμβάνει επίσης ανδριάντες, καραγκούνες, τσολιάδες, ηρώα, υψώματα κλπ). Το δεύτερο είναι η προχειρότητα που συνοδεύει πολλές από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δηλώσεις και συμβάλει στον εκφυλισμό της ουσιαστικής εκπροσώπησης των δημοτών από τους εκπροσώπους του ενώ ταυτόχρονα πιέζει αφόρητα προς τα κάτω το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού (έχετε δει τι γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο τον τελευταίο καιρό;).....
Αναφορικά με το δεύτερο σημείο πρέπει να τονιστεί πως σε όλες τις ανακοινώσεις για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ίδρυσης αγροτικού μουσείου στην πόλη μας δεν λαμβάνεται υπόψη μια αντίστοιχη δομή που λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια στην γειτονική μας Ιτέα. Μοιραία λοιπόν έρχεται το ερώτημα τι χρειάζεται και άλλο ένα μουσείο παρόμοιου αντικειμένου στην περιοχή και ποιος θα χρηματοδοτήσει μια τέτοια δομή σε μια χρονική στιγμή που παρόμοια έργα έχουν πολύ μικρή τύχη σε επίπεδο επιλεξιμότητας. Θα έπρεπε τουλάχιστον στις δηλώσεις του Δημάρχου να μην αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση η ύπαρξη του μουσείου της Ιτέας, αλλά αντ’ αυτού να δομηθεί μια πρόταση σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Φύλλου, να βρεθεί ένας κοινός τόπος και η τελική πρόταση να προβάλει την συμπληρωματικότατα των δύο πολιτιστικών δομών. Για παράδειγμα η πρόταση του Δήμου Καρδίτσας θα μπορούσε να εστιαστεί σε μια πιο soft προσέγγιση για μια δομή που θα προβάλλει την κοινωνική διάσταση του αγροτικού τομέα (μη ερχόμενη σε σύγκρουση με το ήδη υπάρχον μουσείο αγροτικής κληρονομιάς), ή να γίνει μια πρόταση για τη δημιουργία μια πολιτιστικής δομής – όχι μουσείου - αλλά ενός χώρου ζυμώσεων και αλληλεπίδρασης και η οποία θα έχει μια διάσταση που θα σχετίζεται με τον αγροτικό τομέα.
Στην εποχή μας κομβικό σημείο είναι το πώς θα λειτουργήσουν τα μουσεία και οι πολιτιστικές δομές και όχι η δημιουργία μιας ακόμη δομής σε βαθύ λήθαργο και σ’ αυτό θα πρέπει να εστιαστεί και ο δήμος μας, στο να λειτουργήσει με σωστό τρόπο τις λιγοστές πολιτιστικές δομές που υπάρχουν στην πόλη μας και οι οποίες βρίσκονται σε βαθύ λήθαργο. Ας σκεφτούμε λοιπόν πόσο δύσκολη είναι σήμερα η διαχείριση ενός μουσείου και πόσο τεκμηριωμένη πρέπει να είναι η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός νέου μουσείου και ας προσπαθούμε στο μέλλον να στεκόμαστε με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα σε τέτοια ζητήματα, αποφεύγοντας δηλώσεις για το θεαθήναι και πυροτεχνήματα. Παραθέτουμε ένα μέρος της επιστολής του κ. Βερίλλη προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη :ο νομός Καρδίτσας, είναι ο κατεξοχήν αγροτικός νομός της χώρας μας, ο οποίος συνδέεται άμεσα και ταυτίζεται ολοκληρωτικά με την γεωργία, καθώς και με τους ιστορικούς και αιματηρούς αγώνες του αγροτικού κινήματος για τη διασφάλιση των δίκαιων αιτημάτων και συμφερόντων των αγροτών όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Γι’ αυτό θεωρούμε πως η Καρδίτσα όχι απλά δικαιούται, αλλά επιβάλλεται να είναι ο τόπος, όπου θα κατασκευαστεί το Εθνικό Αγροτικό Μουσείο, το οποίο εκτός από την ιδιαίτερη ιστορική και μουσειακή αξία του, θα συμβάλει… μπλα μπλα μπλα…
+ λίγα λόγια για το αγροτικό μουσείο Ιτέας εδώ
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009
Περί Αγροτικού μουσείου στην πόλη μας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Μένα μ΄αρέθουν τα μουσεία. Κι τουν μπουμπούκου τουν αρέθουν τα μουσεία. Σι μήπους δεν ίσι ιέλληνας?
ΑπάντησηΔιαγραφήου Δήμαρχους
Τα μουσεία είναι καλά πράγματα γιατί δεν χρειάζονται σκέψη. Μόνο ξεσκόνισμα χρειάζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τεμπέλης της άθλιας κοιλάδας
edw den mporoume ena agwnosma twn mesogeiakwn na diekdikisoume mouseio 8elei o ... mas...
ΑπάντησηΔιαγραφήegw psifizw ne s mouseio btw