Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Με αφορμή την χθεσινή συνάντηση για το μέλλον των κοινωνικών δομών και την αποπληρωμή των εργαζομένων στον Δήμο Καρδίτσας


Φαίνεται πως η Διοίκηση του Δήμου δεν έχει αντιληφθεί πως είναι ταυτόχρονα και εργοδότης και έχει και υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων και δεν είναι απλά διαχειριστής μιας κατάστασης και κομιστής των αιτημάτων των εργαζομένων σε άλλο επίπεδο (δεν φταίμε εμείς... οι αποπάνω...). Ακόμη και σαν διαχειριστής βέβαια έχει αποτύχει γιατί έχει κάνει κακή, κάκιστη διαχείριση.
Δεν είναι δυνατόν κατ εξακολούθηση να ασκείται πολιτική στον Δήμο μας με το διαρκές επιχείρημα πως δεν υπάρχουν χρήματα και τα ταμεία είναι άδεια. Το θέμα είναι τι κάνουμε σε αυτές τις συνθήκες, πώς διαχειριζόμαστε με σύνεση τα οικονομικά μας, πώς μεγιστοποιούμε το όφελος για τον πολίτη και όχι πως  αποφεύγουμε ή μεταβιβάζουμε τις ευθύνες.
Όχι φίλοι μου οι πολίτες της Καρδίτσας σας ψήφισαν για να βρείτε λύσεις και όχι για να είστε παρατηρητές...
Και μιλώντας για παρατηρητές δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την αδυναμία των στελεχών της διοίκησης να ανταποκριθούν στα σύνθετα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο μας- πολύ αμφιβάλω αν οι μισοί από τη δημοτική ομάδα είχαν επίγνωση του τρόπου λειτουργίας και των προβλημάτων της ΔΗΚΕΚ- πόσο μάλλον να προχωρήσουν σε προτάσεις και λύσεις.
Οι κοινωνικές δομές του Δήμου μας σχετίζονται με αυτοτελή προγράμματα με διακριτούς προϋπολογισμούς, πόρους και έργο. Για ποιό λόγο χρειάζεται η μεσολάβηση μια επιχείρησης, ή ακόμη και άλλοι ενδιάμεσοι, για ποιό λόγο να χρειάζεται ένα ακόμη μαγαζάκι που επιβαρύνει με τη λειτουργία του τον Δήμο σαμποτάροντας στην ουσία τις ίδιες τις κοινωνικές δομές που υποτίθεται πως εξυπηρετεί; Και βέβαια μέσα σε όλα αυτά να υπάρχουν και αιχμές για γκρίζες ζώνες και αδιαφάνεια.
Οι κοινωνικές δομές στο Δήμο, σήμερα, εξαιτίας της κρίσης είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Χρέος του Δήμου μας είναι να εξασφαλίσει την λειτουργία τους προς όφελος των πολιτών και να βρει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται, να εκσυγχρονίσει την λειτουργία τους, να τις αναπροσαρμόσει στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών. Η διοίκηση δεν πρέπει πλέον να ασκείται νωχελικά με έτοιμες λύσεις και βρώμικες συνταγές του παρελθόντος αλλά με σύγχρονο, διαφανή, δημιουργικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Κλείνω με μια προσωπική ιστορία από την λειτουργία κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ) στο εξωτερικό. Συμπτωματικά λοιπόν ένας συγγενής και μία φίλη που αναγκάστηκαν να φύγουν μεσούσης της κρίσης στην Σουηδία και την Γερμανία  τυγχάνει να εργάζονται σε αντίστοιχες κοινωνικές δομές , τις οποίες διαχειρίζονται οι εκεί Δήμοι. Και από όσο γνωρίζω δεν ήταν δύσκολο να βρούνε δουλειά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε πολίτες της Βόρειας Ευρώπης, δουλεύοντας σε ένα αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, με σαφείς όρους και αισθανόμενοι περήφανοι για το έργο που προσφέρουν. Δεν μπορώ να φανταστώ πως και γιατί σε εμάς είναι όλα πια τόσο δύσκολα ή γιατί τα κάνουμε δύσκολα ή ποιούς βολεύει τελικά να γίνονται δύσκολα... Σίγουρα πάντως όχι τους πολίτες της Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις