Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η κριτική ΤΗΣ κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Θεάτρου ΣΤΟ Φεστιβάλ Θεάτρου

Η κριτική επιτροπή του 26ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Καρδίτσας πέρα από την κριτική στις παραστάσεις που διαγωνίστηκαν, μας άφησε μέσω του προέδρου της κ Μόρτζου και ορισμένες συμβουλές, προτάσεις, και μια εν γένει κριτική στο θεσμό. Ας τις δούμε και ας δώσουμε σ' αυτές την πρέπουσα σημασία: Έκθεση της Κριτικής Επιτροπής του 26ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
Η Κριτική Επιτροπή του 26ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων Καρδίτσας παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τα διαγωνιζόμενα θεατρικά ερασιτεχνικά σχήματα και προσπάθησε να εντοπίσει με λεπτομέρεια τα θετικά, αλλά και τα αδύνατα σημεία του θεσμού...

Σαν πρώτο θετικό στοιχείο σημειώνει η Επιτροπή, την μακρόχρονη διάρκεια του θεσμού και την εδραίωσή του στη συνείδηση του Καρδιτσιώτικου κοινού που με αγάπη και μεγάλη προσέλευση υποστηρίζει την προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής.
Επίσης θετικό στοιχείο αποτελεί η πανελλήνια συμμετοχή ερασιτεχνικών σχημάτων που επιθυμούν κάθε χρόνο να διαγωνίζονται στα πλαίσια του διαγωνιστικού Φεστιβάλ.
Η Κριτική Επιτροπή συγχαίρει την Οργανωτική Επιτροπή για την σημαντική αυτή προσπάθεια παρ ΄ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση και επιθυμεί να διατηρηθεί αυτός ο θεσμός που τόσα ωραία μπορεί να προσφέρει και συμφωνεί ότι θα συμπαρασταθεί με όλες τις δυνάμεις της και γνώσεις στο εκπολιτιστικό της έργο ώστε να βελτιωθεί ο θεσμός προς το καλύτερο.
Η Κριτική Επιτροπή θέλει όμως να προτείνει και μερικές προτάσεις που κατά τη γνώμη της θα συμβάλουν στη βελτίωση του θεσμού :
1) Η ποιότητα του Φεστιβάλ στηρίζεται αποκλειστικά στην ποιότητα των παραστάσεων που είναι υποψήφιες κάθε χρονιά.
Προτείνουμε την ενίσχυση της Επιτροπής που επιλέγει τα σχήματα με δύο μέλη από τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο.
2) Τα χρηματικά βραβεία βρίσκονται σε δυσαρμονία με την έννοια του ερασιτεχνισμού.
Η Κριτική Επιτροπή προτείνει την κατάργησή τους.
3) Πιθανή συμμετοχή επαγγελματιών σε ερασιτεχνικό σχήμα δεν συνιστά αιτία αποκλεισμού του θιάσου, αλλά ο επαγγελματίας θα δηλώνει εγγράφως ότι δεν θέτει υποψηφιότητα για αντίστοιχο βραβείο.
4) Θα μπορούσε πριν την έναρξη του Φεστιβάλ ή με τη λήξη να συμμετέχει και ένας επαγγελματικός θίασος.
5) Να μελετηθεί το ενδεχόμενο εφεξής να γίνονται θεματικές ενότητες στις επιλογές των παραστάσεων.
6) Ίσως να περιοριστούν τα βραβεία και να δίνεται ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ βραβείο ΄΄Καλύτερης Παράστασης στο σύνολό της΄΄.
7) Να αποφεύγεται η επιλογή δύο έργων του ίδιου συγγραφέα.
8) Η παράσταση που θα κερδίζει το Α ΄ Βραβείο να έχει το δικαίωμα της συμμετοχής της την επόμενη χρονιά εκτός συναγωνισμού και με άλλο έργο φυσικά.
Η Κριτική Επιτροπή ομόφωνα συγχαίρει την Οργανωτική Επιτροπή για την άψογη συμπεριφορά της και την περιποίηση που μας επεφύλαξε όλη αυτή την εβδομάδα του Φεστιβάλ.
Καλή συνέχεια – Καλή Αντάμωση σε όλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις