Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

"Ξύπνα Βασίλη" από ομάδα των Ιωαννίνων σήμερα στο φεστιβάλ

Η Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών Ιωαννίνων παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη 11 Μαρτίου στις 20:30 την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη», στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο.
Πρόκειται για μια από τις πλέον δημοφιλείς κωμωδίες του μεγάλου συγγραφέα και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Σφαιρόπουλου. Ακολουθούν λίγα λόγια για το έργο και την ομάδα.

Δυο λόγια για το έργο: Με υπερσυντηρητικές απόψεις και δεξιά ιδεολογία, ο Βασίλης Βασιλάκης έρχεται σχεδόν καθημερινά σε ιδεολογική αντιπαράθεση με τον φιλελεύθερα σκεπτόμενο και με αριστερές ιδέες συνάδελφό του Μάνο Χατζηστραπάτσο στον εκδοτικό οίκο της κυρίας Φαρλάκου όπου εργάζονται. Όμως η ζωή θα τα φέρει έτσι ώστε ο Μάνος να γνωρίσει, να ερωτευτεί και να παντρευτεί την αδελφή του Βασίλη, Ντίνα...

Δυο λόγια για την ομάδα: Η θεατρική ομάδα Ραφτανιτών ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με την Αττική κωμωδία και τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, συνέχισε με την Ευρωπαϊκή κωμωδία και τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου και φέτος, παρουσιάζει την σύγχρονη Ελληνική κωμωδία «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά. Απαρτίζεται από ερασιτέχνες που αγαπούν το Θέατρο, αλλά και κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης.

Συντελεστές της παράστασης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Νίκος Σφαιρόπουλος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Νίκος Γούλας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ @ΗΧΟΥ: Νεκταρία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΦΙΣΑΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Αιμίλιος Νέος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Θεατρική Ομάδα
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Χρήστος Κολιός
Παίζουν με τη σειρά εμφάνισης:
ΘΟΔΩΡΟΣ (Καφετζής ): ΘΑΝΟΣ ΦΩΤΗΣ
ΜΑΝΟΣ (Υπάλληλος ): ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ
ΣΤΕΛΛΑ (Υπάλληλος ): ΜΑΙΡΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ (Υπάλληλος ): ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΑΝΦΑΡΑΣ (Ποιητής): ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Κα ΦΑΡΛΑΚΟΥ ( Διευθύντρια): ΝΙΚΗ ΧΟΥΛΙΑΡΑ
ΤΑΣΙΑ (Υπηρέτρια): ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΟΥΡΟΥΝΙΔΗ
ΙΟΥΛΙΑ (Υπηρέτρια): ΧΑΡΑ ΧΟΥΛΙΑΡΑ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ (Φίλος): ΣΠΥΡΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ (Μάνα): ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
ΝΤΙΝΑ (Αδελφή): ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ (Επιχειρηματίας): ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ
ΛΕΛΕΣ (Υπηρέτης): ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων

Ίδρυση - Ιστορία - Δραστηριότητες

Στις δεκαετίες του '60 και του '70, η ελληνική ύπαιθρος άρχισε να χάνει το ανθρώπινο δυναμικό της. Όσοι λίγο νωρίτερα, δέκα ή λιγότερα χρόνια πριν δεν στάθηκαν μπροστά σε κάποιο από τα τραπεζάκια της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (συνήθως στήνονταν στην αυλή του κτηρίου του ορφανοτροφείου Γεωργίου Σταύρου) για να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς προς διάφορες κατευθύνσεις του πλανήτη, αναζητούσαν καλύτερη τύχη στις μεγάλες πόλεις. Οι Ραφταναίοι δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στον κανόνα. Μέσα σε είκοσι χρόνια, η αστυφιλία μείωσε δραματικά τον πληθυσμό του χωριού: Το 1951 καταγράφονται 1.252 κάτοικοι, το 1961 1.153, το 1971 μειώνονται στους 588 και το 1981 καταλήγουν στους 223. Το 1991 οι κάτοικοι ήταν 157.

Φυσικά, όλος αυτός ο κόσμος δεν εξαφανίστηκε ως δια μαγείας. Οι Ραφτανίτες και οι Ραφτανίτισσες συνεχίζουν να ζουν, σε πιο αστικό περιβάλλον πλέον, κυρίως στα Γιάννενα αλλά και σε άλλες πόλεις. Οι καταγόμενοι από τους Ραφταναίους δεν παύουν να θυμούνται την πρώτη ρίζα τους και νιώθουν πολύ φυσικά την ανάγκη, όχι μόνο να διατηρήσουν σχέσεις μεταξύ τους, αλλά να διασώσουν και να συνεχίσουν τα ήθη και τα έθιμα τα οποία είναι και οι πρώτες κοινωνικές δραστηριότητες που θυμούνται, οι μεγαλύτεροι τουλάχιστον.

Έτσι κάπως, δημιουργήθηκαν οι πρώτες αδελφότητες των ανθρώπων που έφυγαν από τον τόπο τους, αλλά συνεχίζουν να τον θυμούνται. Σήμερα, λειτουργούν 4 συνολικά αδελφότητες Ραφτανιτών στην Αθήνα, την Πάτρα, την Άρτα και τα Γιάννενα.

Η Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων δημιουργήθηκε το 1972, από τους εκατοντάδες Ραφτανίτες που έμεναν και μένουν στα Γιάννενα και τα επίνειά τους. Τα πρώτα χρόνια, η Αδελφότητα στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενους χώρους. Εδώ και μερικά χρόνια, μεταφέρθηκε μόνιμα πλέον στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ανατολής, όπου και μένουν οι περισσότεροι Ραφτανίτες σήμερα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Η Εφημερίδα

Η πρώτη εφημερίδα των Ραφτανιτών εκδόθηκε το 1983, από την Αδελφότητα της Αθήνας.
Τότε, ονομαζόταν «Ο Ραφτανίτης». Σήμερα, εκδίδεται πλέον κάθε τρεις μήνες από την Αδελφότητα Ιωαννίνων και τιτλοφορείται «Η φωνή των Ραφτανιτών». Η εν Ιωαννίνοις αδελφότητα εκδίδει την εφημερίδα από το 1992, κάνοντάς την περιοδικό, αλλά και κοινό σημείο αναφοράς και ενημέρωσης για τους απανταχού Ραφτανίτες.
Το χορευτικό

Είναι το παλαιότερο τμήμα της Αδελφότητας, καθώς λειτουργεί από καταβολής της, από το 1973 δηλαδή. Το χορευτικό έχει τρία τμήματα: Των αρχαρίων, που καλύπτει τις ηλικίες 5-15 ετών, το τμήμα που εμφανίζεται κιόλας σε διάφορες εκδηλώσεις, με τα μέλη του να είναι από 16 έως 25 ετών και τέλος, το τμήμα των, μεγαλυτέρων σε ηλικία. Το χορευτικό εμφανίζεται σε όλες τις εκδηλώσεις της Αδελφότητας, στα Γιάννενα και τους Ραφταναίους, αλλά και στις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται από Ηπειρώτες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Το θεατρικό

Το θεατρικό τμήμα της Αδελφότητας Ραφτανιτών, έχει στην πραγματικότητα σύντομη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Η πρώτη προσπάθεια για τη σύστασή του έγινε το 1983, οπότε και ανέβηκε το πρώτο έργο. Το εγχείρημα όμως ατονεί και εγκαταλείπεται, μέχρι το 2006. Τότε, η θεατρική ομάδα επανασυστήνεται και ανεβάζει, κυρίως με ραφτανίτες ηθοποιούς, ερασιτέχνες κυρίως, τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Η παράσταση γνωρίζει επιτυχία και ανεβαίνει πέντε φορές μέσα στο 2007, με τη στήριξη του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών και πολυπληθή θίασο, αλλά και επιτελείο που κάνει την παράσταση δυνατή και πραγματοποιήσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις