Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΜΙΑ ΑΘΩΩΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ… ΜΙΑ ΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ…. Ή ΜΙΑ ΣΙΩΠΗ ΜΕ ΕΝΟΧΕΣ

Γεγονός 1 (από τον αθηναϊκό τύπο): μια γυναίκα ούρλιαζε μέσα στη νύχτα «βοήθεια» και «έλεος». Η γυναίκα του διπλανού διαμερίσματος (Ιωάννα) που πολλές φορές στο παρελθόν είχε γίνει αυτήκοος μάρτυρας των ξυλοδαρμών της γυναίκας από το σύντροφό της (Μηλ…) τόλμησε να παρέμβει και να παρατηρήσει τον «μάτσο» άντρα για τη συμπεριφορά του. Το γεγονός πήρε διαστάσεις διότι έλαβε χώρα περίπου μια εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές και έτυχε η γυναίκα της διπλανής πόρτας να είναι μέλος ενός Αριστερού Κόμματος. Μετά την παρέμβαση της Ιωάννας τόσο η ίδια όσο και ο «νταής» βρέθηκαν στο κρατητήριο, αφού αντήλλαξαν μηνύσεις: η Ιωάννα γιατί δέχθηκε επίθεση (ο Μηλ… έσπασε την πόρτα του διαμερίσματός της) και ο «νταής» για…

διατάραξη οικιακής ειρήνης!
Διατάραξη οικιακής ειρήνης και συζυγική εστία: είναι το σλόγκαν – δίπορτο των διαφόρων νταήδων – οικογενειαρχών που στο όνομά τους σφάζουν στο γόνα την «ιδιόκτητη» σύζυγο ή σύντροφό τους. Όταν κλείνει η πόρτα το ξύλο, η απειλή, ο τσαμπουκάς βαφτίζεται οικιακή ειρήνη και όταν ανοίξει και η γυναίκα κάνει το μετέωρο πρώτο βήμα βαφτίζεται «πουτάνα» που εγκαταλείπει την συζυγική εστία. Και από πίσω η οικογένεια, τα σόγια, η γειτονιά, ο κοινωνικός περίγυρο…
Η Ιωάννα έσπασε την σιωπή του περίγυρου: στο παράδειγμά μας η Ιωάννα έσπασε την ένοχη σιωπή και στάθηκε αλληλέγγυα στο θύμα, στο όνομα της «βιασμένης συντρόφου Μηλ..» έσπασε τη σιωπή όλων μας.
Το αποτέλεσμα: Η αστυνομία: την θεώρησε εξίσου ένοχη και πέρασε (αυτόφωρο) μια μέρα στο κρατητήριο. Το δικαστήριο: καταδίκασε σε πέντε μήνες φυλακή με αναστολή τον Μηλ… και αθώωσε την Ιωάννα όμως συνέβησαν δύο πολύ σημαντικά γεγονότα εντός της δίκης:
- Ο εισαγγελέας υποστήριξε ευθαρσώς ότι «όλα τα ζευγάρια καβγαδίζουνε», επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στην Ιωάννα που ανακατεύτηκε.
- Το θύμα της κακοποίησης υπερασπίστηκε τον Μηλ… ισχυριζόμενη ότι δεν ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας και ότι η παρέμβαση της Ιωάννας αποτελούσε παραβίαση των δικαιωμάτων της.
Συμπέρασμα: (Πάλι καλά, που την Ιωάννα δεν τη δείρανε κιόλας…)
Για φιλήσυχους πολίτες: Άκου, βλέπε, μίλα (κυρίως κουτσομπόλευε) αλλά μην παρεμβαίνεις… η οικιακή ειρήνη και η συζυγική εστία είναι πιο ιερά και από τον βιασμό ή την κακοποίηση μιας γυναίκας.
Για ενεργούς πολίτες: σπάσε τον ένοχο κύκλο της σιωπής, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο πράξη υπεράσπισης των θυμάτων, αλλά και μια πολιτική στάση για την αλλαγή των στερεότυπων που όχι μόνο δεν ακουμπούν και δεν πειράζουν τα δικαστήρια και η αστυνομία αλλά τα προασπίζονται κιόλας.

Γεγονός 2 (από την τοπική κοινωνία): μια γυναίκα, αγνώστων στοιχείων (αόρατη) επιβιώνει τις μέρες της μετέωρης ελευθερίας της στις ταράτσες φιλόξενων πολυκατοικιών, κάτι σαν τον αόρατο άγγελο στις ταινίες του Βέντερς. Ο λόγος για το μετέωρο βήμα …. της ταράτσας; η φυγή από την κακοποίηση στο σπίτι.
Για να μην ανεβαίνουν στις ταράτσες…ως μετέωροι πελαργοί…
Είναι καιρός πλέον και στην πόλη μας να ανοίξει μια Δημόσια συζήτηση για τον τρόπο που η κοινωνία θα προασπίσει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Η αρχή με την δημιουργία ενός Κέντρου - ασύλου βραχύβιας διαμονής και υποστήριξης μπορεί να δώσει μια πρώτη λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες γύρω μας οι οποίες φεύγοντας από το σπίτι έχουν ως μοναδική διέξοδο την … επιστροφή ή το μετέωρο βήμα….. μιας ταράτσας.

Η πρόταση: Το Άσυλο βραχύβιας διαμονής και υποστήριξης μπορεί να το οργανώσει το Κέντρο Γυναικών, άνθρωποι σαν την Ιωάννα (εθελοντές της αλληλεγγύης) ζουν ανάμεσά μας και μπορούν να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής. Η πολιτεία (Δήμος – Νομαρχία – Περιφέρεια – Υπουργεία) ακούει; ή περιμένει την πρώτη που θα πέσει από την ταράτσα…στου Ζαλόγγου τη μεριά.(25η Μαρτίου έρχεται).

ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΣ (με σιωπές… γεμάτος ενοχές)
«ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ Της ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις