Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Οι σιδεράδες του Νίκολιτς από Θεατρική ομάδα της Κορίνθου, σήμερα Δευτέρα 8/2 στο Φεστιβάλ θεάτρου

Τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Θανάση Βέγγο
Ομιλητής : Τάσος Ζωγράφος – σκηνογράφος
Παρεμβάσεις : Γιώργος Λαζαρίδης, Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Γιάννης Σολδάτος, σκηνοθέτης
Διαγωνιστικό μέρος : Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄ΑΠΟΛΛΩΝ΄΄ Περιγιαλίου Δήμου Άσσου Λεχαίου Νομού Κορινθίας παρουσιάζει το έργο του Μίλος Νίκολιτς ΄΄Σιδεράδες΄΄. Ακολουθούν λίγα λόγια για το έργο και την ομάδα..

« ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ» είναι ένα αντιδράμα, μια παράλογη κωμωδία γεμάτη ειρωνεία και αντιφάσεις. Ο Άτσα έρχεται από την Βοϊβοδίνα στη Γερμανία ψάχνοντας την αλήθεια για τον πιθανό γιο του από τα χρόνια της αιχμαλωσίας του. Εκεί συναντάει τον τωρινό πατέρα του γιου του, ένα Γερμανό. Σύντομα μαθαίνουμε ότι το κίνητρο για να φύγει στη Γερμανία ήταν ένα επεισόδιο που είχε συμβεί στην πατρίδα του. Είχε έρθει ένας Ρώσος, να βρει τον γιο του από τα πολεμικά χρόνια. Το αίτιο της Οδύσσειας του Ρώσου ήταν να βρει την αλήθεια. Στην πατρίδα του βρίσκεται ο γιος, ο οποίος δεν του μοιάζει, είναι εντελώς διαφορετικός.
Το έργο είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη φύση, ενάντια στον εθνικισμό, την αγριότητα του πολέμου και τις συμβάσεις της καθημερινότητας.
Θεατρική ομάδα Σ.Δ.Ε. Άσσου - Λεχαίου

Το θέατρο βρίσκεται στο Περιγιάλι, δίπλα στις γραμμές του τρένου και στεγάζεται σ’ ένα χώρο που έχει παραχωρήσει δωρεάν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός. Κύρια δραστηριότητά του εδώ και 12 χρόνια που λειτουργεί είναι οι θεατρικές παραστάσεις, ωστόσο είναι ανοικτό σε όλους για να παρουσιάσουν τις δικές τους εκδηλώσεις. Κατά καιρούς στο χώρο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί ποιητικές, μουσικές, κινηματογραφικές βραδιές και διάφοροι σύλλογοι έχουν παρουσιάσει τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις.

Στο θέατρο Περιγιαλίου λειτουργούν τρεις σκηνές ενηλίκων και μια παιδική. Η κάθε ομάδα προετοιμάζει το δικό της έργο. Αυτό τον καιρό ετοιμάζουν μια παράσταση που θα ανέβει 27 και 30 Δεκεμβρίου 2009, τη «Σταχομαζώχτρα» του Αλ. Παπαδιαμάντη. Μια άλλη παράσταση που ετοιμάζεται είναι «Ο γυάλινος κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς. Πρόκειται για ένα κλασικό, δραματικό έργο που θα παιχτεί το Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2010.
Στο παρελθόν ανέβηκαν πολλές αξιόλογες παραστάσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές, αξίζει να αναφερθεί το έργο «Οι σιδεράδες» του Σέρβου συγγραφέα Μίλος Νίκολιτς, ο οποίος είχε έρθει το Δεκέμβριο του 2005 να δει την παράσταση. Όταν έφτασε στο Περιγιάλι, δεν πρέπει να ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα από την εξωτερική εμφάνιση του θεάτρου, όμως μετά το τέλος της παράστασης σχολίασε: «Είναι ένα θαύμα στην Κόρινθο!». Δεν είναι τυχαίο ότι το θέατρο Περιγιαλίου, που μετρά πολλές συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, έχει κερδίσει αρκετά βραβεία. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το 2004 υπογράφτηκε πρωτόκολλο αδερφοποίησης του Δήμου Άσσου – Λεχαίου με το Δήμο Λουγκόζ της Ρουμανίας. Πρωτεργάτες της αδελφοποίησης στάθηκαν οι θεατρικές ομάδες των δύο Δήμων.
Υπεύθυνοι του θεάτρου είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η Πολυξένη Ορκοπούλου – Ξανθάκη, ο σύζυγός της Αλέκος Ξανθάκης, ο Παναγιώτης Μεγαρίτης, ο Μιχάλης Βράκας και ο Νίκος Κολοκούρης. Σημαντική είναι η προσφορά της Πολυξένης Ορκοπούλου – Ξανθάκη η οποία σε συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρει: «Τόσο ο Αλέκος όσο κι εγώ θεωρούμε το θέατρο σαν δεύτερο σπίτι μας – αν όχι πρώτο – και κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό: ετοιμάζουμε τα σκηνικά, σκηνοθετούμε, παίζουμε σε παραστάσεις και … το καθαρίζουμε». Η Πολυξένη ασχολείται 40 χρόνια με το θέατρο. Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές ομάδες του Νομού μας, με αφετηρία το Θεατρικό Όμιλο Κορίνθου το 1970, μέχρι που δημιούργησε το θέατρο Περιγιαλίου το 1997. Τα πρώτα χρόνια διέθεταν οι ίδιοι χρήματα για τη διαμόρφωση του χώρου και τη λειτουργία του θεάτρου. Στη συνέχεια το θέατρο χρηματοδοτήθηκε από προσωπικούς φίλους, βιοτέχνες της περιοχής, την πρώην Κοινότητα, τη Δημοτική Αρχή, τη Νομαρχία και φυσικά από τα έσοδα των παραστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις