Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Αχελώος: Το παιχνίδι τελείωσε!

Για ρίξτε μια ματιά σε ένα δελτίο τύπου των Οικολόγων Πράσινων που επίσης μας στάλθηκε για τον Αχελώο: Για μια ακόμα φορά το θέμα της εκτροπής του Αχελώου γίνεται αφορμή για μικροπολιτικά παιχνίδια στο χώρο της Θεσσαλίας. Ήδη ενόψει της απόφασης του ΣτΕ για την αίτηση προσωρινών μέτρων, που αναμένεται τις επόμενες μέρες, βουλευτές και στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων και του ΚΚΕ έχουν αρχίσει ήδη τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα ακόμη θεσμικό πραξικόπημα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί και για την παρούσα προσφυγή όπως έχει συστηματικά κάνει άλλες 5 φορές στο παρελθόν: το έργο είναι αντίθετο στη νομιμότητα, ήταν παράνομο από τότε που άρχισε η πρώτη εκσκαφή και θα είναι παράνομο αν επιλεγεί να συνεχιστεί!

Άμεσα η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τη νομιμότητα και να πάψει το «κρυφτούλι» των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με το Συμβούλιο της Επικρατείας, που κάθε φορά εξέδιδαν νέες αποφάσεις ώστε να συνεχίσει το έργο μέχρι να κριθεί ξανά παράνομο.

Αυτό σημαίνει επίσης εγκατάλειψη της εμμονής της για την ολοκλήρωση και λειτουργία μέρους μόνο του έργου. Το φράγμα της Μεσοχώρας έχει σχεδιαστεί ως «έργο κεφαλής» της εκτροπής: δεν έχει νόημα χωρίς τα υπόλοιπα έργα εκτροπής και δεν έχει προταθεί ποτέ ως ανεξάρτητο έργο. Η λειτουργία του θα επιφέρει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως όλα τα φράγματα αυτού του μεγέθους, που δεν θεωρούνται ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Καμιά συζήτηση δε μπορεί να γίνει αν δε ματαιωθεί οριστικά η εκτροπή και αν το ίδιο το φράγμα δεν ανασχεδιαστεί ριζικά ώστε να προσαρμοστεί σε μεγέθη συμβατά με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και με τη διατήρηση της Μεσοχώρας στη θέση της.

Όπως και για την οικονομία, έτσι κι εδώ πρέπει να πούμε: Το παιχνίδι τελείωσε! Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα βρει το πολιτικό θάρρος του κ. Θαπατέρο που ακύρωσε το αντίστοιχο «υδρολογικό σχέδιο» στην Ισπανία, και να κάνει αυτό που υπαγορεύει η απλή λογική.

Να σταματήσει η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων. Το μόνο έργο που απαιτείται στην περιοχή είναι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές της Μεσοχώρας και της Συκιάς που έχουν βάναυσα πληγωθεί από τα έργα εκτροπής.
Να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα χρήματα για τη χρηματοδότηση αγροπεριβαλλοντικών μέτρων στη Θεσσαλία που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αγροτική παραγωγή υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με βιώσιμη διαχείριση των δικών της νερών και με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

3 σχόλια:

 1. αλήθεια η κα υπουργός οικολόγων πότε ακριβώς θα έρθει στην Καρδίτσα; για να της ετοιμάσουμε όλοι μία υποδοχή όπως της αξίζει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. δηλαδή πως? χαλαρώστε παιδιά δεν λύνονται έτσι τα πράγματα... Συγνώμη δεν είναι υπουργός του ΠΑΣΟΚ? ή μήπως τα μπέρδεψα? ή μήπως δεν εκφράζει το πασοκ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι φίλοι μας μάλλον υπολοίπονται από την πραγματική διάσταση των γεγονότων σε ότι αφορά το τεχνικό μέρος. Το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας θα επιφέρει την ίδια..... ¨καταστροφή¨ όπως και εκείνο του Πλαστήρα? Δεν θα συμβάλει σε τίποτα σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος..... παραγωγή ενέργειας από μη ρυπογόνες πηγές κλπ.....
  Ας μείνει και κανένας τους χωρίς ρεύμα για μερικές μέρες και ας μην καταδεχτεί να καταναλώνει τη βρώμικη και ρυπογόνο ενέργεια που προέρχεται από τους λιγνιτικούς Σταθμούς της ΔΕΗ, εκτός και αν στα σπίτια τους καταναλώνουν μόνο ενέργεια από ΑΠΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις