Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Αχελωολογιών συνέχεια...

Μας το έστειλε ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ Σουφλάκος και το δημοσιεύουμε. Τα σχόλια δικά σας: Εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου
Προς τι το κομματικό «μίσος» και ο αλληλοσπαραγμός
(τοπικός και εθνικός)? Η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου είναι το μεγαλύτερο έργο διευθέτησης υδάτων που σχεδιάστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Εκτρέπει ένα μικρό ποσοστό των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, τα οποία χύνονται σήμερα στη θάλασσα.

Τεχνικά-Ενεργειακά
Περιλαμβάνει τη δημιουργία φραγμάτων της Μεσοχώρας (ολοκληρώθηκε) και της Συκιάς (έτοιμο κατά 50%) και σηράγγων αντίστοιχα, με τα οποία θα γίνεται παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, που είναι πραγματικά «καθαρή» ενέργεια γιατί εκμεταλλεύεται τη μετατροπή της δυναμικής ενέργειας του νερού (όταν πέφτει από κάποιο ύψος) σε ηλεκτρική και δεν εκλύονται ρύποι. Ανήκει μάλιστα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) διότι δεν «χάνεται» απλά μετατρέπεται από τη μια μορφή σε μια άλλη χωρίς να εξαντλείται. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στον Αχελώο (Αιτωλοακαρνανία) τα φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου.

Περιβάλλον
Κάθε έργο που φέρει αλλοίωση του φυσικού τοπίου, έχει επιπτώσεις. Επιπτώσεις και στο σύστημα από το οποίο λαμβάνονται τα νερά (Αχελώος-Αιτωλοακαρνανία), αλλά και στο σύστημα στο οποίο διοχετεύονται (βλ. άρνηση κατοίκων Μεσοχώρας να εγκαταλείψουν τη γη τους που θα σκεπαστεί με τα νερά της εκτροπής). Από την άλλη όμως υπάρχουν και οφέλη τόσο περιβαλλοντικά όσο και επιβίωσης. Όταν σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα τέτοιας εμβέλειας έργο πρέπει να λαμβάνει πρόνοια και για την εξάλειψη – μείωση των αρνητικών επιπτώσεων αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιεί στο μέγιστο τα οφέλη.

Τοπικός-Υπερτοπικός χαρακτήρας
Είναι μέγα λάθος η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου να αντιμετωπίζεται ως διένεξη Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλίας. Ο Αχελώος για την Αιτωλοακαρνανία έχει τοπική αξία – χαρακτήρα ενώ για τη Θεσσαλία υπερτοπικό. Είναι εύλογη βέβαια η αντίρρηση των Αιτωλοακαρνάνων, άλλωστε και οι Θεσσαλοί να ήταν στη θέση τους ίσως και πιο σκληρά να ξιφουλκούσαν. Το νερό είναι αγαθό για το οποίο οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον θα γίνουν διακρατικοί πόλεμοι. Με την αλλαγή του κλίματος λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα ερημικά φαινόμενα θα επεκταθούν ως τη Μακεδονία. Τα ποτάμια και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον προϋπήρχαν στην Ελλάδα πριν τους νεοέλληνες. Γι’ αυτό η «ευλογία» του νερού αποτελεί κτήμα όλης της χώρας και όχι μόνο ενός τόπου. Τα νερά που θα εισρεύσουν στο θεσσαλικό κάμπο θα δώσουν ζωή.

Τι γίνεται στο θεσσαλικό κάμπο
Ο θεσσαλικός κάμπος υποφέρει από την έλλειψη νερού. Έλλειψη που οφείλεται κατά ένα μέρος στην αλλαγή του κλίματος η οποία γίνεται όλο και περισσότερο έκδηλη (σκεφτείτε: αν εξαιρέσουμε τη φετινή χρονιά που υδρολογικά εξελίσσεται ευνοϊκά, τα προηγούμενα 5 χρόνια είχαν έντονα τα χαρακτηριστικά της λειψυδρίας). Για να είμαστε ειλικρινείς συνέβαλλαν σημαντικά και άλλοι δυο παράγοντες: α) ο ανθρώπινος παράγοντας: υπερ-άντληση υπόγειων υδάτων (πομώνες), αλόγιστη σπατάλη νερού (πότισμα ακόμα και σε μη νυχτερινές ώρες), β) απηρχαιωμένες λογικές και δίκτυο άρδευσης: ανοιχτά κανάλια (βλ. απώλεια νερού λόγω μεγάλης εξάτμισης), εγκληματική οικειοποίηση και απώλεια νερού (βλ. ιδιωτικά φράγματα στα κανάλια). Στο μυαλό μου τριγυρίζει η φράση: αλόγιστη σπατάλη νερού η οποία πρέπει άμεσα να σταματήσει. Δεν έχει να κάνει με το είδος της καλλιέργειας. Είναι μέγα σφάλμα να μιλάμε για υδροβόρες καλλιέργειες αλλά να εστιάσουμε στην εξάλειψη των υδροβόρων «πρακτικών» που ανέφερα προηγουμένως.
Σε κάθε περίπτωση όμως το κεφαλαιώδες ζήτημα που παραμένει είναι ένα και μοναδικό: ο θεσσαλικός κάμπος «διψά» και αν αφεθεί στην τύχη του σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές που αναμένονται τα επόμενα 20 χρόνια θα «σβήσει» εντελώς και βιοτικά για τους κατοίκους αλλά και ως πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο μεγαλύτερος κάμπος που έχει η Ελλάδα και ταυτόχρονα τα φυτικά είδη (πχ. βαμβάκι) που παράγονται αποτελούν κύρια οικονομική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Επιπλέον στηρίζεται η κτηνοτροφική παραγωγή καθώς παράγεται οι μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών στην χώρα μας (πχ. καλαμπόκι). Επαγγελματικά δεν αφορά μόνο την παραγωγή πρωτογενούς προϊόντος αλλά περιλαμβάνει και ένα σωρό άλλα επαγγέλματα που συνδέονται έμμεσα (εργάτες εκκοκκιστηρίων, μεταφορείς, φορτηγατζήδες, εργάτες κλωστοϋφαντουργείων, έμποροι αγροτικών εφοδίων, κ.λ.π.). Να σταματήσει πια ο λαϊκισμός περί «θανάτου» του Αχελώου και να συνδυάσουμε την αξιοποίηση των νερών της εκτροπής με άκρως απαραίτητα έργα που θα αποτρέπουν στο μέλλον την σπατάλη του αγαθού αυτού.

Συμπέρασμα
Το έργο πρέπει να συνεχιστεί και να τελειώσει σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα. Τα οφέλη είναι μεγάλα και εθνικής εμβέλειας. Η αλλοίωση του φυσικού τοπίου θα είναι χειρότερη αν τα έργα σταματήσουν. Τα κουφάρια των φραγμάτων και των σηράγγων θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα.
Ταυτόχρονα όμως άμεσα θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τα εξής:
1. Άμεση λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας ως ένα πρώτο μέτρο στο εθνικό σχέδιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής
2. Εκπόνηση εθνικού σχεδίου αξιοποίησης υδάτινων πόρων με δημιουργία εθνικού φορέα διαχείρισης υδάτων ώστε οι αναγκαίες ποσότητες των νερών του Αχελώου να εισρέουν στο έργο της εκτροπής.
3. Επενδύσεις σε αλλαγή του τρόπου άρδευσης, με γενναία οικονομική συμβολή του κράτους. Η πολιτεία να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια από την Ε.Ε., η οποία είναι πολύ πιο ευαίσθητη από εμάς στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Είναι αναγκαία για να μην αφανιστούν οικονομικά οι αγρότες με την υποχρέωση της αλλαγής του τρόπου άρδευσης. Ας ακολουθήσουμε επιτέλους το παράδειγμα χωρών (Ισραήλ, Κύπρος) που έχουν από χρόνια επιλέξει την «σταγόνα» ως άμεσο μέτρο εξοικονόμησης (σεβασμού θα πρόσθετα) νερού.
4. Αλλαγή του τρόπου μεταφοράς νερού: δημιουργία υπογείων κλειστών δικτύων αγωγών σε αντικατάσταση των απηρχαιωμένων και υδροβόρων ανοικτών δικτύων (ύδρευση και άρδευση). Ας αποφασιστεί επιτέλους και να εφαρμοστεί μεσοπρόθεσμα στο θεσσαλικό κάμπο. Απαιτεί τεράστια κονδύλια αλλά θα είναι και αυτό ένα έργο για όλες τις επόμενες γενιές. Σε πιάνει θλίψη όταν διαπιστώνεις ότι τα παράλια της Μικράς Ασίας στην «υπανάπτυκτη» Τουρκία διαθέτουν από χρόνια κλειστό δίκτυο άρδευσης.

7 σχόλια:

  1. Αυτή η τοποθέτηση του κ. Σουφλάκου θυμίζει παλαιοχριστιανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν νομίζω πως υπάρχει αλληλοσπαραγμός. Οι περισσότεροι είναι βαθύτατα πεπεισμένοι πως η εκτροπή του Αχελώου είναι ιστορική αναγκαιότητα. Δυστυχώς η ευαισθητοποίηση όσον αφορά στο περιβάλλον είναι ελάχιστη, και από την πλευρά των περισσοτέρων πολιτικών γίνεται μόνο για τυπικούς ή καλύτερα για επικοινωνιακούς λόγους.
    Νομίζω πως θα πρέπει να εστιάσουμε στο πως θα λύσουμε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του νερού, με την τεράστια σπατάλη που γίνεται στον κάμπο και στην σωστή διαχείριση. Το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι αυτό της εκπόνησης διαχειριστικών μελετών και μετά από ένα χρόνο θα υπάρχει το πόρισμα για τη συνέχιση ή μη του έργου.
    Δίαβαζα σήμερα άλλλη μια μπαρούφα σε τοπική εφημερίδα για πρόταση που έγινε απο την εφημερίδα για παράλληλη μελέτη από Θεσσαλούς μελετητές. Καλά οι άνρθωποι και όλοι μας είναι μακριά νυχτωμενοι μου φαίνεται και με τέτοιες αντιλήψεις δεν πάμε μπροστά. Έλεος με το λαικισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλεος ρε παιδιά. Έλεος πια με τα κουφά επιχειρήματα εναντίον του έργου. Ότι έρχεται στο μυαλό μερικών το πετάνε χωρίς να σκέφτονται ή έστω να το ψάξουν λίγο. Πιο άγχος του σταυρού και … μας τσαμπουνάτε τώρα. Ο υφυπουργός που κινεί τα νήματα στο νέο υπουργείο – εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το τεράστιο κενό εξουσίας, αρμοδιοτήτων, ευθυνών, κ.λ.π. που επικρατεί μέχρι στιγμής στη κυβέρνηση – ποιος είναι; Δεν τον ξέρει κανείς; Δεν ξέρετε ότι εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία; Δεν ξέρετε ότι είναι βέρος Αγρινιώτης και διαχρονικά θεωρείται από τους σημαντικότερους και σκληρότερους πολέμιους του έργου; Δεν ξέρετε ότι μετέχει στον πολύ, πολύ σκληρό πυρήνα αυτών που πολεμούν – για καθαρά τοπικιστικούς λόγους – το έργο; Ποιος νομίζετε ότι κάνει κουμάντο; Η λογογράφος του Γιωργάκη; Αυτή από μόνη της δήλωσε ότι δεν έχει επαρκή γνώση της κατάστασης!!! Θα μελετήσει, θα επισκεφθεί την περιοχή τον Ιανουάριο και μετά θα μας πει τη γνώμη της. Αυτό το είπε από μόνη της!!! Εδώ δεν βάζω καν στον λογαριασμό το ότι και η ίδια η κα. Υπουργός είναι Αιτωλοακαρνάνισα στην καταγωγή από τη μητέρα της. Αυτά τα λίγα για να μην επεκταθώ στους υπόλοιπους (γ.γ., καθηγητάδες, συμβούλους, κ.λ.π.) του καινούργιου υπουργείου – εκεί να δούνε συμφέροντα και διαπλοκές τα μάτια σας (γραφεία «μελετών» και «συμβουλών», χρηματοδοτήσεις από Ευρώπη και μεγάλες εταιρείες, κ.λ.π., κ.λ.π.). Άντε γιατί έχει παρατραβήξει αυτή η καραμέλα με τους υπέροχους ιδεολόγους που θέλουν να υπερασπιστούν το περιβάλλον και μάχονται τον καλό αγώνα εναντίον των κακών, ανίδεων και καιροσκόπων Θεσσαλών που απλώς θέλουν το νερό για να το καταναλώσουν και να καταστρέψουν το περιβάλλον μας. Και πια «σχέδια διαχείρισης υδάτων» δεν υπάρχουν; Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοιες αρλούμπες από υπεύθυνα χείλη υπουργού; Προφανώς και υπάρχουν, απλώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει με τα χρόνια και χρειάζεται μία επικαιροποίηση. Και φαντάζεστε λέει τώρα να μας βγάλουν πόρισμα ότι η Θεσσαλία έχει… περίσσευμα νερών (!!!) και δεν χρειάζεται το έργο. Μη γελάτε, ειπώθηκε και αυτό από τον ειδικό γραμματέα – διαβάστε τις γνωστές αθηναϊκές μεγάλες και σοβαρές εφημερίδες που μάχονται, ξεκάθαρα και αποκλειστικά για την προστασία του περιβάλλοντος, βεβαίως, βεβαίως – το έργο. Πραγματικά πονάνε τα μυαλά μας που λένε και τα καρντάσια στον βορρά μόνο που το σκεφτόμαστε!!! Όχι, πραγματικά, φαντάζεστε να ακυρωθεί το έργο με το επιχείρημα ότι η Θεσσαλία έχει περίσσευμα νερών και δεν χρειάζεται άλλο;;; Να δούμε βέβαια τι ακριβώς έχουν να πούνε για όλα αυτά και οι τοπικοί πασόκοι – αν βέβαια ενδιαφέρονται και για τον τόπο εκτός από το κόμμα…
    Υ.Γ. Πάντως αυτό το 97% ήταν υπέροχο. Πραγματικά γέλασα με την καρδιά μου πρωινιάτικα. Θεωρώ δεδομένο ότι, ένα τέτοιο ακριβές νούμερο, προέρχεται από ενδελεχή μελέτη της ροής χρηματοδότησης του έργου διαχρονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΑΧΡΟΝΟΥ...8 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:26 μ.μ.

    Αντιγραφή άρθρου απο "τα ΝΕΑ":

    Αεροδρόμιο Μακεδονία, έτος 2035. Το ιδιωτικό αεροσκάφος μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη νερό. Είναι το πολυτιμότερο αγαθό της εποχής, αλλά μέχρι να φθάσει στο κέντρο της πόλης άνθρωποι πεθαίνουν. Το φιλμάκι καταλήγει με το μήνυμα: «Μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο. Εξοικονομήστε νερό».

    «Μέσα σε ένα λεπτό και τρία δευτερόλεπτα θελήσαμε να αποτυπώσουμε στην εικόνα μια μικρογραφία των εθνοτήτων, όπου άνθρωποι σκοτώνονται για ένα μπουκάλι νερό», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στέλιος Αλεξανδράκης φοιτητής στο Τμήμα Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μαζί με τον συμφοιτητή του Μενέλαο Παμπουκίδη πήραν μέρος σε πανευρωπαϊκό φεστιβάλ για το περιβάλλον και κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Με το ίδιο φιλμάκι τους, το World War ΙΙΙ διαγωνίσθηκαν στη συνέχεια σε διεθνή διαγωνισμό
    ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
    Το φιλμ διάρκειας ενός λεπτού αναφέρεται στη μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού και έχει διακριθεί σε δύο διαγωνισμούς
    που έγινε τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο. Η ταινία τους, μαζί με άλλες εννέα, θα προβληθεί στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

    «Η σκέψη ήρθε πριν απο 7 μήνες, όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε αρχικά σε ένα Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ ενός λεπτού με τίτλο “Τhink. Αct. Change.” (Σκέψου. Δράσε. Άλλαξε.) για το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν διαβάσαμε ότι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να γίνει για το νερό, αφού τα αποθέματα του γλυκού νερού είναι λιγότερα από αυτά του πετρελαίου κάνοντας την ανθρώπινη ζωή μηδαμινή. Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιήσαμε εικόνες σκληρές. Σκοπός μας ήταν να ταρακουνήσουμε την επιτροπή και γιατί όχι και τους ανθρώπους που αποφασίζουν για τις τύχες μας. Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα του Φεστιβάλ, αφού πήραμε την πρώτη θέση, φαίνεται ότι πετύχαμε τον πρώτο στόχο. Τώρα ευελπιστούμε μετά τη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό με τίτλο “Ένα λεπτό για να σώσεις τον κόσμο!”, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και όπου η ταινία μας World War ΙΙΙ επιλέχτηκε να προβληθεί μαζί με άλλες εννιά στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, να ευαισθητοποιήσουμε και τους ηγέτες. Μπορεί εμείς να μην έχουμε κληθεί, αλλά έχουμε στείλει το μήνυμά μας», επισημαίνει. Ήδη έχουμε αρχίσει να ζούμε και να βιώνουμε την έλλειψη του νερού, λέει ο 21χρονος φοιτητής. «Στην Κρήτη, απ΄ όπου κατάγομαι, σε πολλές περιοχές το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα με το νερό και κυρίως στα χωριά τα οποία δεν είναι κοντά σε φράγματα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η ταινία απευθύνεται στους νέους ανθρώπους, στη νέα γενιά, αφού οι μεγαλύτεροι έδειξαν τι μπορούν να κάνουν», λέει χαμογελώντας. «Βλέπω ανθρώπους να καταβρέχουν τον δρόμο, να πλένουν την άσφαλτο, να την ποτίζουν και δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνουν. Θα ήθελα κάποια στιγμή να τους ρωτήσω γιατί το κάνουν, αλλά θεωρώ ότι η ταινία δεν μπορεί να τους αγγίξει», καταλήγει με νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βαγγέλης παπαβασιλείου8 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:55 μ.μ.

    χαιρομαι που έκανα έναν ανώνυμο να γελάσει,αλλά τα κουτσιομπολιά για την καταγωγή καθενός δεν είναι επιχειρήματα υπέρ του έργου(ο σουφλιάς άραγε από που κατάγεται?.).Η κοινή λογική λεει ότι πρώτα αξιοποιώ τα υπαρχοντα νερά ,περιορίζω τη σπατάλη,υπολογίζω πόσο λείπει και μετά σχεδιάζω εκτροπές και ξοδεύω αλόγιστα.Δεν θυμάμαι να έγινε ποτέ κάτι τέτοιο.Η λογική ότι ο αχελώος θα λυσει όλα τα προβλήματα είναι πολύ λαικίστικη.Δηλαδή η θεσσαλία θα γίνει η γή της επαγγελίας μόλις αρχίσουν να ρέουν τα νερά? Οποιος ενδειαφέρεται πραγματικά για το αγροτικό ζήτημα ξέρει ότι το πρόβλημα του αχελώου είναι δευτερεύον.

    περισσότερα
    http://www.eepf.gr/arthra/ektropiacheloou_f116.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρατηρωντας την εξέλιξη του θέματος της εκτροπής βλέπω πως έχει πλέον γίνει μείζον τοπικό θέμα και όποιος είναι εναντίον κινδυνεύει... Για να σοβαρευτούμε λίγο...
    Το έργο δεν θα γίνει γιατί είναι παράνομο και τόσες φορές το ΣτΕ έχει εκδόσει αρνητικές αποφάσεις για τη συνέχιση του. Αυτό που θα γίνει είναι να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα για το έργο κονδύλια για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. και αυτό θα πρέπει να είναι ένα μάθημα για το μέλλον. Επίσης οι πολιτικοί κ λοιποί ντόπιοι αιρετοί επειδή γνωρίζουν την αλήθεια θα πρέπει να σταματήσουν αυτό το κρυφτούλι για τα μάτια του κόσμου και να εστιάσουν σε ουσιαστικές λύσεις για τα νερά στη θεσσαλία, πράγμα που θα πρεπε να είχε ξεκινήσει χρόνια τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δικαίωμα του καθενός να μην απαντάει σε «κουτσομπολιά περί της καταγωγής της υπουργού» (αλήθεια, γιατί να είναι «κουτσομπολιό» η καταγωγή ενός ανθρώπου; Όλοι μας έχουμε από μία…) αλλά με αυτό δεν μπορεί κανείς να κρύψει την ανικανότητα (ή να πω φόβο;) να απαντήσει στο επιχείρημα περί του τόπου εκλογής του αρμόδιου και εξαιρετικά δυναμικού υφυπουργού ο οποίος – πραγματικά, δεν το λέω υπερβολικά – κινεί τα νήματα σχετικά με την τύχη του έργου. Για να δούμε λοιπόν, σε αυτό τι έχετε να απαντήσετε; Αυτός δεν έχει το «άγχος του σταυρού». Βέβαια, δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά, έχετε ήδη απαντήσει. Ακριβώς με το επιχείρημά σας για την καταγωγή του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ: ξεκάθαρα παραδέχεστε ότι τοπικιστικοί λόγοι παίζουν ρόλο, και πριν και τώρα και πάντοτε. Επομένως, ας αφήσουμε επιτέλους την καραμέλα περί τεχνοκρατών και ιδεολόγων που σκέφτονται μόνο το καλό του περιβάλλοντος το οποίο εμείς το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να το καταστρέψουμε… άλλωστε το πόσο «αγνοί ιδεολόγοι», χωρίς συμφέροντα, είναι όλοι αυτοί του νέου υπουργείου αποδεικνύεται καθημερινά πλέον… άρχισαν οι (αξιοκρατικοί και τεχνοκρατικοί πάντα) διορισμοί κουμπάρων και έπεται συνέχεια…
    Και επιτέλους ξεκολλάτε, σας θερμοπαρακαλώ δηλαδή, από τις ανούσιες εμμονές καταδίωξης που σας κατατρέχουν διαχρονικά. Ο εμφύλιος έχει 60 χρόνια που τέλειωσε, η δικτατορία έπεσε εδώ και 35 χρόνια, έ, ώρα είναι επιτέλους να πάρουν σύνταξη και όλοι αυτοί οι «δημοκράτες, προοδευτικοί αριστεροί» που διαχρονικά επενδύουν σε όλα αυτά τα καταδιωκτικά σύνδρομα. Εκτός και αν η δημοκρατία είναι καλή μόνο όταν ο λαός είναι με το μέρος μας, ενώ όταν αυτός είναι εναντίον γίνεται «λαουτζίκος» (κατά τη διάσημη αριστερή ρήση…) και μας πιάνουν τα καταδιωκτικά μας. Και βέβαια, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, καθεστώς έχουν γίνει πλέον οι πολέμιοι του έργου. Όλες οι εφημερίδες, οι σταθμοί, και όλη η υπόλοιπη διαπλοκή των Αθηνών το πολεμάνε. Για την «προστασία του περιβάλλοντος» πάντα. Καθόλου τυχαίο βέβαια και το ότι την τελευταία εργολαβία την πήρε ο … Εμφιετζόγλου. Αυτό τα λέει όλα για τους γνωρίζοντες…
    Πάντως το μεγάλο πρόβλημα θα το έχει η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ αδιάφορο) που θα πάρει το ρίσκο να ανακοινώσει ότι το έργο ακυρώνεται. Χωρίς υπερβολή, δεν θα πάρει ούτε 10% στις επόμενες εκλογές – σε όλη τη Θεσσαλία. Γι’ αυτό σας λέω, αφήστε τα επαναστατικά σας όνειρα (υπό τον μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος) για αργότερα. Ή βρείτε κάποιον άλλο μανδύα…
    Υ.Γ. Βέβαια, καλά να είμαστε να δούμε τις αντιδράσεις όλων («οικολόγων», πολιτικών, εφημερίδων, κ.λ.π.) όταν ο Αχελώος αρχίσει να κατευθύνεται προς την Αθήνα και όχι προς την Θεσσαλία – για την οποία άλλωστε είπαμε, «έχει νερά» (σύμφωνα πάντα με ανεξάρτητες, επιστημονικές μελέτες οι οποίες… θα γίνουν στο μέλλον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις