Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Αχχχχ ααααααχχχ αχχχ ΕΛΩΟΣ

Μας το στείλανε και το δημοσιεύουμε.... Για να δούμε πως βλέπει ένας μηχανικός το θέμα της εκτροπής... Τα σχόλια δικά σας. Σε προηγούμενο δημοσιευμά μου (12-3-2009, Νέος Αγών-Θεσσαλική Ηχώ) αποδείκνυα με στοιχεία ότι πολλαπλάσιες ποσότητες νερου σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία πέφτουν στη θαλάσσα και ότι η ταμίευση νερού με την κατασκευή φραγμάτων είναι περιβαλλοντική-αειφορική πολιτική. Αυτό μάλιστα ενισχύεται και επιβάλλεται από τις ιδιαίτερες υδροκλιματικές συνθήκες της χώρας μας.

Το Δέλτα του Αχελώου προστατεύται από τη συνθήκη Ramsar και στον ποταμό διαβιούν ορισμένα πολύ σπάνια είδη ενδιαιτημάτων, όπως η βίδρα και το μοναδικό στον ευρωπαϊκό χώρο ψάρι Silurus aristotelis.
Επάνερχομαι στο θέμα με αφορμή το θόρυβο των ημερών και θέτω δημόσια ορισμένα ερωτήματα:

1. Ο βιολογικός καθαρισμός του Αγρινίου (φώτο 1) που επεξεργάζεται τα λύματα δεκάδων χιλιάδων κατοίκων και χωροθετείται μερικά μέτρα από τον ποταμό Αχελώο μήπως κατασκευάστηκε σε θέση όπου πριν χρόνια διέρχονταν ο ποταμός; Πριν την εγκαταστασή του οριοθετήθηκε ο ποταμός; Η επεξεργασία των λυμάτων είναι υψηλής ποιότητας; Οι Οικολόγοι έχουν αναδείξει με κάποιο τρόπο αυτό το θέμα;

2. Προχωρώντας δίπλα στο ποταμό και λίγα χιλιόμετρα παρακάτω συναντούμε τον υγροβιότοπο του Αχελώου, τον σπανιότερο της Ευρώπης.
Αλήθεια, στο σπανιότερο υγροβιότοπο της Ευρώπης τι δουλειά έχει ένας λιμενίσκος; Έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι για αυτή τη κατασκευή και σε αυτή τη θέση; Επιτρέπεται η διέλευση πλεούμενων στον σπανιότερο υγροβιότοπο της Ευρώπης; Οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Νομαρχίας Αιτωλοκαρνανίας έχουν εκδόσει τις απαραίτητες άδειες; Οι Οικολόγοι έχουν αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα;

3. Από επίσημα πολιτικά χείλη (κ. Δήμας, κ. Μπιρμπίλη) αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται η εκτροπή νερού μεταξύ λεκάνων σύμφωνα με τον νόμο 2000/60. Αν αναφέρονταν αυτό στο κοινοτικό δίκαιο τότε γιατί το ΣτΕ απέστειλε προδικαστικό ερώτημα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο με το ίδιο περιεχόμενο;

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, πριν αναφέρει την ανάγκη εκπόνησης σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε συμφωνία με τον 2000/60, δεν θα έπρεπε να ενημερωθεί από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου της και καθηγητή του Ε.Μ.Π κ. Ανδρεαδάκη ότι αυτά ήδη έχουν εκπονηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με επιστημονικό υπεύθυνο τον ίδιο τον κ. Ανδρεαδάκη; Υπάρχει Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτων της Ελλάδας εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ που αποδεικνύει ότι η Θεσσαλία είναι το πλεόν ελλειματικό υδατικό διαμερίσμα της χώρας;

Για την εκτροπή του Εύηνου ποταμού για την ενίσχυση του υδροδοτικού συστήματος της πρωτεύουσας γιατί ποτέ δεν μίλησε κανείς;

Αλήθεια πριν εκτρέψουμε τον Αχελώο δεν πρέπει οριστικά να εκτρέψουμε τον λαϊκισμό, τις ανερμάτιστες μεγαλοστομίες, τους χυδαίους οικολογούντες και τους πονηρούς οικολόγους;

Φώτο 1: Δορυφορική εικόνα της Ε.Ε.Λ Αγρινίου στην «αγκαλιά» του Αχελώου. Μάλλον εκεί κάποτε κολυμπούσε «αμέριμνο» το μοναδικό στην Ευρώπη είδος Silurus aristotelis.
του Άρη Τέγου, Πολιτικού- Υδραυλικού Μηχανικού

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους και μία υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη θέση, μήπως και σταματήσει επιτέλους η σπέκουλα και οι ακρότητες γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό για όλους μας (όχι μόνο για Καρδίτσα ή Θεσσαλία αλλά κυρίως για την Ελλάδα μας) έργο.
    Και, μήπως η βασική απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις είναι ότι πρόκειται για ΜΕΡΙΚΗ εκτροπή και όχι για γενική εκτροπή η οποία είναι πράγματι αντι-οικολογική και απαγορεύεται και ηθικά και νομικά? Και γιατί κανένας από όλους αυτούς που «ενδιαφέρονται» δεν βάζει στη συζήτηση αυτή τη βασική παράμετρο?
    Πάντως, και όντας κάποιος που σας έχει κριτικάρει έντονα στο παρελθόν για τις θέσεις σας, να πω μπράβο που προβάλετε αυτούσια και την άλλη όψη. Αλλά ίσως θα ήταν πιο υπεύθυνο να πάρετε θέση και να σχολιάσετε κιόλας το κείμενο και όχι απλώς να το παραθέσετε. Εκτός και αν τώρα που, με την επιδρομή των μέχρι πρότινος απολιτικών συμβούλων σε θέσεις υπουργών, έχουν σφίξει τα γάλατα και για το έργο (ανάμεσα στα τόσα άλλα σοβαρά που παίζονται σε κεντρικό επίπεδο), είναι καιρός όλοι μας να επανεξετάσουμε με περισσότερη υπευθυνότητα τις θέσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ζήτημα της εκτροπής ή της μερικής εκτροπής αν θέλετε έχει πολλές διαστάσεις, οι οποίες δεν δίνουν ένα εύκολο ναι ή όχι. Η καταγραφή όλων των δεδομένων στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και η περαιτέρω μελέτη τους είναι η μόνη λογική που θα συμβάλει στη βέλτιστη ή στη λιγότερο "κακή" λύση. Τελικά νομίζω πως εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε, να βρούμε δηλαδή τη λιγότερο κακή λύση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο εξορθολογισμός της γεωργικής παραγωγής και η διαχείριση του νερού θα πρέπει επίσης να μελετηθούν εξίσου σοβαρά. Πρέπει επίσης να μας προβληματίσει το πως μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις για τα παραπάνω από τους κάθε φορά διοικούντες.
    Όπως και να χει πάντως το πράγμα το γεγονός της έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του πολίτη για το κράτος δημιουργεί ένα θολό τοπίο που ακόμη περισσότερο δυσχαιρένει την εξεύρεση λύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις