Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Πουλιά στο βάλτο

Σήμερα το βράδυ (19/11) στο χώρο του Παυσιλύπου στις 21:00 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους της Αλίντας Δημητρίου με τον τίτλο «Πουλιά στο Βάλτο». θέμα οι ζωντανές μαρτυρίες των ανώνυμων γυναικών που πήραν ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο της Kατοχής 1941-44, καθώς και οι οδυνηρές συνέπειες για τη συμβολή τους στο κίνημα κατά των κατακτητών. Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω ενημερωτικό όπως μας το στείλανε:

ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ της Αλίντας Δημητρίου
Οι σιωπηλές φωνές των ανώνυμων γυναικών της Αντίστασης .

1940-1944
32 ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ
32 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
32 ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΙΣΑΝ
ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ
ΣΤΟ ΦΤΕΡΚΟΠΗΜΑ ΜΙΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΛΑΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ
ΛΑΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πουλιά στο Βάλτο» είναι παραγωγής 2008 έχει προβληθεί σε αρκετά Φεστιβάλ και κινηματογραφικές λέσχες όλης της Ελλάδας. Σαν θέμα του, έχει τις ζωντανές μαρτυρίες των ανθρώπων «χωρίς φωνή» στην ιστορία. Των ανώνυμων γυναικών που πήραν ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, καθώς και τις οδυνηρές συνέπειες για τη συμβολή τους στο κίνημα κατά των κατακτητών.
Οι γυναίκες αυτές αναφέρουν τις διάφορες πλευρές της αντιστασιακής τους δράσης. Τις βλέπουμε και τις ακούμε να μιλούν για πολλά, για την οργάνωση συσσιτίων, εμψύχωση του λαού, ενημέρωση με συνθήματα, προκηρύξεις, χωνί, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, αντίσταση και οργάνωση στις φυλακές, προβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα βασανιστήρια και στις εκτελέσεις. Αλλά και για τον ένοπλο αγώνα και τη συμμετοχή τους σε μάχες με τους κατακτητές. Μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας, οι διώξεις, οι εξορίες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν μετά την απελευθέρωση.
Στην ταινία παρουσιάζονται 32 Γυναίκες-μάρτυρες και χρειάστηκαν 3 χρόνια για την επεξεργασία του υλικού το οποίο διερεύνησε η Αλίντα Δημητρίου, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας.
Η Αλίντα Δημητρίου με τις ταινίες της δίνει μια έμμεση απάντηση σε όλους εκείνους που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να διαστρεβλώσουν ιστορικά γεγονότα, δικαιώνοντας τους θύτες και τους πραγματικούς ενόχους.
Eίσοδος δωρεάν.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΕΣ : ΑΝΤΑΡΣΥΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις