Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Δεν αρκεί μια μέρα

Mε αφορμή την αυριανή Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ρίξτε μια ματιά στο κείμενο που μας στείλανε από την Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης:
Δεν αρκεί μια μέρα για να ξορκίσει τη ευθύνη όλης της κοινωνίας για το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτήσεων. Δεν μπορεί μόνη της μια μέρα να εξευμενίσει τη θύελλα του πόνου, της οργής, των αδιεξόδων των νέων ανθρώπων της χώρας, που η πολιτεία δεν έχει ακόμη καταφέρει να διαβάσει, ώστε αυξάνεται συνεχώς η χρήση ναρκωτικών ως σύμπτωμα – «κορυφή του παγόβουνου». Δεν αρκεί μια μέρα για να βυθομετρηθούν τα ψυχοκοινωνικά ερέβη που αφήνουν πίσω τους η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας, ένα δημόσιο σχολείο σε κρίση από πλευράς στόχων και περιεχομένου, η πίεση για επαγγελματική επιτυχία, η έλλειψη νοήματος για ζωή, η ανεργία, η οικονομική κρίση, η διογκούμενη άρνηση του διαφορετικού και , πάνω απ΄ όλα, η κυρίαρχη πρόταση για μια κοινωνία που δεν θα βιώνει το αίσθημα αλληλεγγύης.

Αυτές είναι οι σκέψεις μας, ως εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης, απέναντι στις υποκριτικές κορόνες που θα ακουστούν σχετικά με τη σημασία της πρόληψης από τους αρμόδιους φορείς, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), χρωστά 13 εκατομμύρια ευρώ στα 73 Κέντρα Πρόληψης. Το μέχρι σήμερα διαμορφωμένο χρέος προκύπτει από τη άρνηση καταβολής εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας – ΟΚΑΝΑ των προγραμματισμένων μέσω 5ετών συμβάσεων εισφορών τους στα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο 2006-2009.
«Το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως τα έδωσε. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει πως τα προώθησε. Ο ΟΚΑΝΑ δηλώνει πως ακόμα τα περιμένει.
Κι αυτή είναι η – δωρική είναι αλήθεια – ιστορία της εξαφάνισης 13 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονταν για τη πρόληψη των εξαρτήσεων.
Σε λίγες μέρες που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, θα βάλουν τα κοστούμια τους και θα κάνουν δηλώσεις. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αφήσει τις φαρισαϊκές συμπεριφορές του Πόντιου Πιλάτου και να δώσει αυτά που οφείλει και έχει υπογράψει για τα Κέντρα Πρόληψης.
Κάθε χρόνο στις 26 Ιούνη «γιορτάζεται» σε όλο τον κόσμο η ημέρα κατά των ναρκωτικών.
Εμείς οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και στον ΟΚΑΝΑ δεν μπορούμε να γιορτάζουμε.
Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε όταν υπάρχουν στελέχη – εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης που παραμένουν απλήρωτοι.
Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε όταν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, ζουν σε εργασιακή ανασφάλεια.
Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε όταν η πολιτεία χρωστά και δεν αποδίδει στα Κέντρα Πρόληψης όσα είναι απαραίτητα όχι Μόνο για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και για την εν γένει λειτουργία των Κέντρων.

Γι΄ αυτό θα τους χαλάσουμε τα παραπλανητικά πανηγυράκια
Γιατί σήμερα το σύνθημα που φωνάζαμε πέρυσι «Δεν είναι μέρα γιορτής αλλά
ντροπής», είναι όχι μόνο σύνθημα αλλά η ίδια η οικτρή πραγματικότητα!

Ας μη νομίζουν ότι θα απελπιστούμε και θα το βάλουμε κάτω. Η αγανάκτηση μας
δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη!

Με την δύναμη αυτή απαιτούμε:

 Άμεση Εξόφληση των χρεών του Υπουργείου Υγείας. Από εδώ και πέρα δεν θα δεχτούμε να συμμετάσχουμε σε κανένα διάλογο για το οποιοδήποτε σχέδιο, αν δεν λήξει η οικονομική μας ομηρία!

 Συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που διοικούν τα Κέντρα, γνωρίζουν επακριβώς την προσφορά τους, είναι κατά νόμο υπεύθυνοι για αυτά και έχουν πολλούς άλλους τρόπους να πιέσουν το Υπουργείο Υγείας εκτός από το σταμάτημα της χρηματοδότησης και της συνεργασίας!

 Απαιτούμε άμεση ψήφιση νόμου που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και θα προβλέπει πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων σήμερα στην Πρόληψη.


Η Αντίσταση στην Παθητικότητα και την Αδιαφορία είναι το αντίδοτο για Κάθε εξάρτηση και με τον αγώνα μας κάνουμε την πιο σημαντική δράση Πρόληψης!
Έτσι κι αλλιώς, οι προληπτικές μας ενέργειες, αφορούν στην καθημερινότητα του νέου ανθρώπου και του πολίτη, τέτοιες που να υποστηρίζουν την βελτίωση της ατομικής του και κοινωνικής του ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις