Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2009 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ 20 & 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

«Όλοι οι μουσικοί στους δρόμους»! Κάπως έτσι ξεκινά την 21 Ιουνίου 1982 (συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου) η ιστορία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Όλη η εκδήλωση υποστηρίζεται οικονομικά από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και τον τότε υπουργό Jack Lang. Έκτοτε ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κάθε είδους με την συμπαράσταση των τοπικών αρχών κατέκλυζαν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και παρουσίαζαν χιλιάδες συναυλίες.

Εκδηλώσεις από κλασσική, jazz, hip-hop, rock, dance μέχρι και παραδοσιακή μουσική λάμβαναν χώρα δωρεάν για το κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών ήταν προσφορά των υποστηρικτών της Γιορτής.
Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούσαν για χάρη της μουσικής! Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επέτρεπαν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμόρφωναν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνέδεαν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ και τα ταχυδρομεία στην Γαλλία εξέδιδαν ειδικό γραμματόσημο.
Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται έξω από τα Γαλλικά σύνορα, με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή. To 1999 ιδρύεται η Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) αποκλειστικός εκπρόσωπος του θεσμού στην Ελλάδα και με σκοπό την προώθηση του.
Σήμερα, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 20.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντας την ως την μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση. Κανείς δεν φανταζόταν ότι 10 χρόνια μετά θ’ αποτελούσε την πιο διευρυμένη και μαζική μουσική διοργάνωση της χώρας. Γιατί πλέον στη συνείδηση καλλιτεχνών και κοινού η 21η Ιουνίου ΕΙΝΑΙ η μέρα της μουσικής!
Για τρεις μέρες κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μας επιτρέπει να ζήσουμε τις πόλεις μας διαφορετικά, ανοίγοντας τα μάτια και τ’ αυτιά μας σε εικόνες και μουσικές τους κόσμου. Και ίσως – πέρα από τα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής που έχει φιλοξενήσει εντελώς δωρεάν για το κοινό της μέσα στα χρόνια – αυτός να είναι ο σημαντικότερος λόγος που έχει να γιορτάζει!
Με την υποστήριξη δημοτικών, κρατικών, ιδιωτικών και θεσμικών φορέων, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θέλει να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές καλλιτεχνών και οργανώνει όσο το δυνατόν περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Πάντα δωρεάν, από όλους και για όλους.
Κι αν στην Γαλλία, με νόμο πλέον, η διατάραξη της κοινής ησυχίας δια μουσικής επιτρέπεται κάθε 21η Ιουνίου, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Τα καλύτερα πάρτυ στήνονται όχι σε bar και club, αλλά στις μεγαλύτερες πλατείες της χώρας μέχρι το πρωί!
Ένα Φεστιβάλ που στήνει τις σκηνές του στο δρόμο – ή μάλλον μετατρέπει τους ίδιους τους δρόμους των πόλεων που το φιλοξενούν σε σκηνές! Χρόνια τώρα δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν την δουλειά τους, αναδεικνύει τάσεις, δημιουργεί δίκτυα μεταξύ καλλιτεχνών και κόντρα στο πνεύμα των καιρών και στους νόμους της αγοράς, αποφασίζει πως θα λειτουργεί δωρεάν από όλους για όλους.
Η πόλη της Καρδίτσας γιορτάζει τη Μουσική, θα την ακούσεις!


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Μ.Ε.Σ.Ο.
ΔΗ.Κ.Ε.Κ.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις