Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Γιατί εκτρέπονται για χάρη της εκτροπής Αχελώου;

Η Μεσοχώρα κατακλύζεται. Οι κάτοικοι ξεριζώνονται από τον τόπο που γεννήθηκαν.
Οι οικολογικές οργανώσεις διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι το έργο είναι καταστροφικό για το περιβάλλον με ανυπολόγιστες ζημιές, μη αναστρέψιμες.
Οι ειδικοί επιστήμονες ανάλογα από πια πλευρά της όχθης του ποταμού βρίσκονται επιχειρηματολογούν είτε υπέρ είτε κατά του έργου.
Οι αγρότες ναρκωμένοι από το πολύ «λέγε-λέγε» τόσων 10ετιων περιμένουν να κυλίσει νερό στο θεσσαλικό κάμπο, λες και με το νερό θα λύσουν τα δυσεπίλυτα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και της άδειας τσέπης τους.

Οι φορείς της Καρδίτσας, μη τολμώντας να δουν το πρόβλημα κατάματα ή μη θέλοντας να πουν την αλήθεια ότι ο Αχελώος «μας τελείωσε», κάνουν συσκέψεις επί συσκέψεων, παραστάσεις επί παραστάσεων, διαβήματα επί διαβημάτων, καλώντας τους πολιτικούς παράγοντες να συνδράμουν στην ολοκλήρωση του έργου.
Και αφού οι κυβερνήσεις δεν βγαίνουν ανοικτά να πουν «κάναμε λάθος», το μπαλάκι πάει στην ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και στην ευρωπαϊκή αντίστοιχα.
Ο σημερινός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με κάθε ευκαιρία βγαίνει στα ΜΜΕ και λέει το έργο του Αχελώου θα ολοκληρωθεί με λεφτά του ελληνικού κράτους, χωρίς να ρωτά αν οι έλληνες πολίτες επιθυμούν να χαθούν και άλλα χρήματα από τα ολίγα του κρατικού προϋπολογισμού σε ένα έργο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και χρησιμότητας ,τώρα πλέον.
Η εκτροπή του Αχελώου σχεδιάστηκε όταν τα νερά έτρεχαν και κανείς δεν έκανε λόγο για τον πόλεμο του νερού, όταν κυρίως η χώρα ήταν αγροτική, όταν η οικονομία στηρίζοντας στα αγροτικά προϊόντα.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει τόσο το τοπίο και τα δεδομένα που ένας αντικειμενικός παρατηρητής(υπάρχει άραγε(;)) που δεν έχει συμφέρον από το έργο, μάλλον θα κατέληγε ότι το έργο είναι πλέον χρήσιμο, αφού σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει εκτεταμένη βαμβακοκαλλιέργεια στο θεσσαλικό κάμπο και ίσως να μην υπάρχει και καλλιέργεια με τους όρους της 10ετιας για παράδειγμα του ΄90.
Ωστόσο, τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν:
- τόσα χρήματα δαπανήθηκαν για να μείνει το έργο στη μέση;
- τόση καταστροφή και τέτοιου μεγέθους παρέμβαση στο περιβάλλον για ένα λάθος;
- υπάρχει τρόπος αξιοποίησης του;

Εγώ πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχουν απαντήσεις.
Λέγοντας να ελαφρύνω το κλίμα, σας μεταφέρω μια σκέψη ενός φίλου που παρακολουθεί από πολύ κοντά την εξέλιξη του έργου αλλά και την προβληματική του.
Η πρόταση του: να παραμείνει ένα παράδειγμα κακής πρακτικής. Ένα μουσείο πολιτικής ελληνικής πλάνης

11 σχόλια:

  1. το πιο ηλίθιο ακριβό και άχρηστο τεχνικό έργο που -μισο-κατασκευάστηκε ποτέ.Ας είναι καλά ο πατέρας του λαικισμού ανδρίκος παπανδρέου Με αυτά τα λεφτά μπορούσανε να γίνουν θαυματα στη θεσσαλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά, λυπάμαι που το λέω αλλά, είστε τόσο πωρωμένοι που δεν βλέπετε πέρα από τη μύτη σας… καλά λένε ότι ευτυχώς που δεν υπήρχαν «οικολόγοι» και «συμβούλιο της επικρατείας» τη δεκαετία του ’50 και μας έφτιαξαν τη λίμνη Πλαστήρα, γιατί αλλιώς… μάλλον ακόμα με βοϊδάμαξες θα οργώναμε τον κάμπο (και, βέβαια, εμείς και τα παιδιά μας δεν θα ήμασταν στην Καρδίτσα αλλά σε καμία Γερμανία, Αυστραλία, κ.λ.π.). Πάντως είναι πραγματικά ντροπή να εκφράζονται τέτοιες, «απαίδευτες» ας τις πούμε ευγενικά, απόψεις από Καρδιτσιώτες (ή μήπως να το βάλω και αυτό σε εισαγωγικά;) οι οποίοι υποτίθεται ότι ζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας καθημερινά και «από μέσα»

    Ακούς εκεί «κάτοικοι ξεριζώνονται από τον τόπο που γεννήθηκαν»… αν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες απόψεις. Το γράφετε λες και θα πάει ο Ηρώδης να τους σφάξει όλα τα νήπια. Αν είναι δυνατόν. Πως και δεν γράφετε και το άλλο περίφημο επιχείρημα για το «εκκλησάκι που θα κατακλυστεί από τα νερά»;

    Αλήθεια, που έχετε δει εσείς ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι το έργο της εκτροπής είναι λάθος αλλά κανείς δεν θέλει να το παραδεχθεί; Που βλέπετε επιστήμονες να διαφωνούν; Όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί και επιστήμονες διαχρονικά υποστηρίζουν το έργο. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Οι μόνοι που διαμαρτύρονται είναι οι αιτολοακαρνάνες για να μην τους «κλέψουν το νερό τους» (άκουσον, άκουσον) και κάποιοι γραφικοί που έχουν κάνει την «οικολογία» επάγγελμα και διάγουν ζωή χαρισάμενη από αυτή. Μη λέμε και ότι θέλουμε επειδή φτιάξαμε ένα μπλογκ, πήραμε ένα πληκτρολόγιο στα χέρια μας και νομίζουμε ότι η ανωνυμία μας κάνει Θεούς…

    Και για να έχουμε καλό ρώτημα ρε παιδιά, ποιες είναι αυτές οι συνθήκες που «έχουν αλλάξει» τόσο πολύ στη γεωργία από τη δεκαετία του ’90; Ακούς εκεί από τη δεκαετία του ’90!!!!!!!!!!!! Εκτός και αν δεν θέλουμε ποια αγρότες στον κάμπο. Να τον χωρίσουμε όλον σε οικόπεδα και να τον γεμίσουμε «μόλ». Και να είμαστε όλοι υπάλληλοι στα «εμπορικά» ή καταναλωτές με πιστωτικές. Ε, θα κοτσάρουν οι επιχειρηματίες και κάνα παρκάκι ανάμεσα στα μεγαθήρια και ίσως έτσι ικανοποιηθούν επιτέλους και οι ακόρεστες «οικολογικές ανησυχίες» σας.

    Άντε, και καλά οικολογικά μυαλά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ (ανώνυμε 2), μη σας συνατήσω μόνο σε καμιά εκδήλωση για την "πράσινη ανάπτυξη" του ΠΑΣΟΚ. Ή μήπως θα κάθεστε πρώτο τραπέζι πίστα.
    Επίσης, εσείς που κατακεραυνώνετε την ανωνυμία γιατί παρακαλώ γράφετε ανώνυμα?
    Εμείς πάντως σεβόμαστε και προβληματιζόμαστε από την άποψή σας.Και υπερασπιζόμαστε έμπρακτα το δικαίωμα να την καταθέτετε γραπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το άρθρο είναι το πιό ενδιαφέρον από όσα έχουν γραφεί στο μπλόγκ μέχρι σήμερα. Και το πιό αιχμηρό. Και το πιό πολιτικό. Δεν προτείνει έτοιμες λύσεις. Μπράβο στον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για το έργο του Αχελώου στη φάση που βρίσκεται τώρα. Αν δεν είχαν δαπανηθεί τόσοι πόροι, αν δεν είχε αλλοιωθεί τόσο δραματικά το περιβάλλον, τότε εύκολα θα μπορούσε να ταχθεί κανείς υπερ ή κατά του έργου.
    Ασπάζομαι την άποψη που λέει τι θα γίνει με το έργο, αλλά έχω να πω ότι στην Ισπανία αν δεν κάνω λάθος, σε μια αντίστοιχη περίπτωση η κυβέρνηση σταμάτησε το έργο και αποκατέστηκε το περιβάλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. από το υπάρχον νερό χάνεται το 50% στο δρομο.Ποιά λειψυδρία?Αντί να κοιτάξουμε να διαχειριστούμε καλά το υπάρχον νερό,ξοδεύουμε δισεκατομυρια σε $%*^%$%.Λες και όλα τα άλλα τα λύσαμε.Ζούμε σε μία ελβετία οπότε μόνο η εκτροπή μας έμεινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ρόλος της ΔΕΗ ποιος είναι; Τον ξέρει κανείς;
    Ξέρετε ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις της κυβέρνησης, η ΔΕΗ μπορεί να κατακλύσει τη Μεσοχώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε(2)
    Αν νομίζεις ότι πρέπει να επιβιώσει η γεωργία του 20ου αι. και στον 21ο κάνεις μεγάλο λάθος. Μην σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου, δες και τις μελλοντικές γενιές. Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου πρέπει να είναι ισορροπημένη. Η υπερεκμετάλλευση του θεσσαλικού κάμπου δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο. Κι αν σήμερα χρειάζεται ένας Αχελώος, μετά από 40 χρόνια θα χρειάζεται ένας άλλος και πού θα βρεθεί;
    Κάνε μια βόλτα ανεβαίνοντας τον Αχελώο από Συκιά μέχρι Μεσοχώρα να δεις την κατάσταση. Δες το μέλλον της γεωργίας μέσα από τον παγκόσμιο καταμερισμό παραγωγής αγαθών. Τότε μπορεί να αλλάξεις γνώμη.
    Καλαντζής Θανάσης
    www.mesochoranet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όποιος δεν έχει δει το έργο και την παρέμβαση από κοντά, καλά θα κάνει να πάει μια βόλτα και μετά να εκφράσει άποψη για το αν και κατά πόσο υπάρχει παραβίαση του περιβαλλοντικών όρων.
    Συμφωνώ απόλυτα με το συντάκτη του κειμένου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν, καλημέρα και σήμερα. Δυστυχώς επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παρακολουθώ συχνότερα το μπλογκ σας.

    Πρώτον, χαίρομαι που το σχόλιό μου προκάλεσε μία τόσο μεγάλη ανταλλαγή απόψεων σε αυτόν τον χώρο. Την μεγαλύτερη νομίζω από καταβολής του μπλογκ.

    Δεύτερον, σε ένα ανώνυμο κείμενο αξίζει μόνο ένα ανώνυμο σχόλιο. Και επαναλαμβάνω: ας βρείτε τα κότσια να γράφετε επώνυμα και τότε διεκδικείστε και το δικαίωμά σας να λαμβάνετε επώνυμα σχόλια.

    Τρίτον, όλα αυτά τα υπονοούμενα περί ΠΑΣΟΚ, «πράσινης ανάπτυξης», κ.λ.π., θυμίζουν φτηνή αντιγραφή Γκαιμπελικών μεθόδων προπαγάνδας και προφανώς και δεν με αγγίζουν. Αν, από την άλλη πλευρά, πραγματικά κατανοήσατε από την ανάλυση του κειμένου μου ότι έχω σχέση με το ΠΑΣΟΚ (Θεός φυλάξει…) τότε κάπου έχετε εγκαταλείψει το πολιτικό σας κριτήριο… Πάντως, αν ήθελα να μπω και εγώ στο ίδιο τριπάκι του κυνηγιού μαγισσών, θα μπορούσα να πω ότι μάλλον έπεσε γραμμή στα φιλαράκια σας να μπουν και να πάρουν θέση υπέρ σας με ανώνυμα σχόλια εναντίον μου – δεν το κάνω όμως…

    Τέταρτον, και σημαντικότερο, πραγματικά, σε όλα τα σχόλια που κατατέθηκαν, δεν είδα ούτε ένα επιχείρημα ενάντια στα δικά μου. Το μόνο, και μάλιστα επαναλαμβανόμενο (!!!) επιχείρημα, ήταν η «αλλοίωση του περιβάλλοντος»!!! Τι λέτε ρε παιδιά, σοβαρά; Για νέο μας το λέτε; Προφανώς και θα υπάρξει «αλλοίωση του περιβάλλοντος». Το θέμα είναι αν κάποιος μπορεί υπεύθυνα και με πραγματικά (και όχι απλώς ιδεολογικά και συναισθηματικά φορτισμένα) επιχειρήματα να μας εξηγήσει γιατί αυτό είναι κακό. Γιατί αλλιώς, μάλλον πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πρότασή σας είναι να φύγουμε εμείς από τον τόπο μας για να μην «διαταραχθεί» και «αλλοιωθεί» η φύση…

    Τέλος, και εγώ υποστηρίζω την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και χαίρομε που συμφωνούμε σε αυτό. Και κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι τα κείμενά μου μπορεί να είναι αιχμηρά αλλά δεν έχουν σκοπό ούτε να ειρωνευτούν, ούτε να μειώσουν ούτε να προσβάλουν κανέναν.

    Ανώνυμος (2)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις