Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Το συντριβάνι έγινε...πομώνα

Εμένα πάντα μου άρεσε το σιντριβάνι στην πλατεία δροσερό, κελαριστό με την ωραία, ανάερη υδάτινη σφαίρα. Το θεωρούσα ό,τι ποιο όμορφο έχει το κέντρο της πόλης. Και στα περιστέρια άρεσε το σιντριβάνι και τα σπουργίτια, εκεί έπλεναν τα φτερά τους. Και στους επισκέπτες άρεσε το σιντριβάνι και όλοι έβγαζαν εκεί την αναμνηστική τους φωτογραφία από το κέντρο της πόλης. Το σιντριβάνι έγινε αμέσως το σύμβολο της πόλης. Βάλτε στο google «karditsa photo» και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Το σιντριβάνι όμως ήταν ανέκαθεν προβληματικό. Έβγαζε προβλήματα και επέτεινε την γενικότερη κακοδεμονία του Δήμου. Πότε χύνονταν νερά όταν φυσούσε άνεμος και επέρχονταν χάος και αναρχία στην πόλη. Πότε καίγονταν οι λάμπες και σβήνανε τα φώτα του, πότε άναβαν προκαλώντας ανεπίτρεπτες σπατάλες. Επίσης απαιτούσε συντήρηση. Κάτι που διατάρασσε τον βαθύ ύπνο του Δήμου προκαλώντας ταραγμένα ενύπνια. Έτσι, με την πάροδο του πανδαμάτορα χρόνου, και αφού πέρασαν τέσσερα συναπτά έτη, αποφάσισαν να δώσουν μια Σολομώντεια λύση στο πρόβλημα που λέγεται σιντριβάνι. Το αποκεφάλισαν και δημιούργησαν στη θέση του μια ωραιότατη… πομώνα! Έτσι έγινε επιτέλους ασορτί με τον περίφημο αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής.

7 σχόλια:

  1. Πονάει κεφάλι κόψει πόδι.
    Νομίζω ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του συντριβανιού, αφού ποτέ δεν κατάλαβαν το λόγο ύπαρξης του καθώς και τον συμβολικό του χαρακτήρα. Αυτόν τον καταλαβαίνουν οι ξένοι επισκέπτες οι οποίοι εντυπωσιασμένοι φωτογραφίζονταν μπροστά στο συντριβάνι ενώ παράλληλα αναζητούσαν να μάθουν την γλώσσα των συμβολισμών
    Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε τι είδους επαρχιωτισμό κουβαλάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως η αισθητικη αξία του συγκεκριμένου έργου είναι αμφισβητούμενη και το ίδιο το έργο μάλλον ξενίζει με την παρουσία του (μην ξεχνάτε την κριτική που άκουσε. Θυμάμαι το κράξιμο που έφαγε από τους γλύπτες που ήρθαν για το συμπόσιο γλυπτικής στην πόλη εκείνη την περίοδο, αλλά και από τους δημότες για το κόστος του κλπ, κλπ.) Επειδή μάλιστα η κατασκευή του συνδέεται με την αλλαγή μορφής της κεντρικής πλατείας (λέμε τώρα) αναγκαστικά το παίρνει και αυτό η μπάλα και χρεώνεται στις αποτυχίες της προηγούμενης Δημ. Αρχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι παραμβάσεις της Γκόλαντα στε όλο το κέντρο της Λάρισας, στο Παλαιό Φάληρο και στην Αττική οδό διδάσκονται στις σχολές αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και του Εξωτερικού (Βαρκελώνη, Παρίσι κ.ά). Αξιόπιστη κριτική μπορούν να κάνουν μόνο οι ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ και καταξίωσης αρχιτέκτονες τοπίου. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού και του κομπλεξικού επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αν το συντριβάνι είναι κατακπηκτικό ή όχι δεν έχει σχέση με την ανικανότητα συντήρισης. Αυτή παραμένει αναμφισβήτητα καταπληκτική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....το δικό μας το συντριβάνι πάντως δεν το κοβω για αντικείμενο δικασκαλίας.... μόνο για κακή πρακτική... είναι προκατ, άτολμο και άτοπο. Anyway... με την πομωνοποίησή του απέκτησε μια νέα χρήση του από τους πιτσιρικάδες της πλατείας... της τσουλήθρας (αφού τώρα δεν καταβρέχονταν από την υδρονέφωση) και δεν σας κρύβω πως ήταν από τις λίγες φορές που μου φάνηκε ελκυστική η παρουσία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απόψεις Ουγκάντας.Θεραπεύονται με την παύση της αμοιβής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασίλης Σουφλάκος25 Οκτωβρίου 2009 στις 3:07 μ.μ.

    Έχετε δίκιο. Το συντριβάνι της Κεντρικής Πλατείας θα είχε και έχει πολλά προβλήματα. Όταν φτιάχτηκε ενοχλούσε τα μαγαζιά το νερό και η μπάλα κατέβηκε, τα σωληνάκια βούλωσαν, σκουπίδια μεγάλα πέφτουν μέσα, κ.λ.π. Το επόμενο 2μηνο θα γίνει σοβαρή παρέμβαση για να λειτουργεί σωστά. Θα μπει σίτα ανοξείδωτη για τα γνωρίσει μεγάλα σκουπίδια, η μπάλα θα σηκωθεί και θα αναδειχτεί, η μπαλα θα αναδύεται από υδάτινο τείχος, ανεμόμετρο θα κόβει τη λειτουργία του συντριβανιού όταν ο άνεμος είναι ισχυρός, κ.λ.π.
    Θα μου πειτε γιατί αυτό δεν έγινε πριν απο 3 μήνες. Ε, χρειάστηκαν 3 μήνες για να βρεθεί κοινή λύση με τον κατασκευαστή (Αθήνα) και την αρχιτέκτονα που το σχεδίασε (δεν μπορούσε να γίνει καμιά παρέμβαση χωρίς την έγκρισή της).
    Αυτά για σωστή πληροφόρηση
    Βασίλης Σουφλάκος
    Αντιδήμαρχος Έργων
    ΥΓ. παρατηρήσεις, σχόλια και οτιδήποτε χρήσιμο στείλτε μου στο vsouflakos@vodafone.net.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις