Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να αυθαιρετούν;

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας σε μια από τις σχετικά πρόσφατες συνεδριάσεις του συζήτησε και αποφάσισε να τοποθετήσει στην περιοχή του Παυσιλύπου- πλατείας Πλαστήρα ένα ενημερωτικό κιόσκι.
Η ιδέα ως ιδέα δεν μας βρίσκει αντίθετους, αφού θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο δίδοντας πληροφορίες στους επισκέπτες. Επίσης, το να τοποθετηθεί στην συγκεκριμένη περιοχή επίσης δεν μας βρίσκει αντίθετους, δεδομένου ότι είναι σημείο αναφοράς όταν κάποιος επισκέπτεται την Καρδίτσα. Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι αφενός η αισθητική και αφετέρου η επιλογή της χωροθέτησής του.

Το ερώτημα είναι απλό.
Η χωροθέτηση έγινε από τους μελετητές; (Θυμίζουμε για την ιστορία ότι το έργο αυτό μελετήθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα για τη δουλειά τους αυτή έλαβαν τον πρώτο βραβείο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού) και επίσης το κατασκευαστικό τμήμα τους βρίσκει σύμφωνους; Ερωτήθηκαν ή όχι;
Το ότι είναι αιρετοί, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν νομιμοποιούνται να αυθαιρετούν και κυρίως δεν είναι δυνατόν να επιβάλουν την προσωπική τους αισθητική στην πόλη.
Η πόλη και ο δημόσιος χώρος δεν τους ανήκουν, δεν είναι το σπίτι τους. Από πουθενά δεν συνάγεται το δικαίωμα της αυθαιρεσίας στο όνομα της εκλογής τους στο αξίωμα του αιρετού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

11 σχόλια:

  1. παπαβασιλείου βαγγέλης30 Απριλίου 2009 στις 2:20 μ.μ.

    ως μελος του τεε συμμετειχα στην επιτροπη σχεδίου πόλης για την χωροθέτηση.Η αρχική πρόταση ήταν για το γήπεδο,αλλά η ένσταση ήταν ότι θα βόλευε μόνο τους επισκέπτες με αυτοκίνητο.Προτάθηκε η θέση αυτή για καλύτερη πρόσβαση από έναν περιπατητή.Οι αποφάσεις της επιτροπής δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά γνωμοδοτικό..Η τελική αποφαση είναι του δημοτικού συμβουλίου.Κάθε κριτική βέβαια δεκτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η χωροθέτηση είναι άθλια. Δημιουργεί ένα βαρύ και ασύνδετο ως προς το χρώμα, το υλικό και τις αναλογίες οπτικό εμπόδιο προς το Πάρκο του Παυσιλύπου. Δημιουργεί την απορία: από που ξεφύτρωσε αυτό? Που κολάει? Πότε θα φύγει?
    Το ίδιο το περίπτερο δεν είναι άσχημο ως κατασκευή και ως ιδέα. Πρώτα έπρεπε να γίνει η επιλογή του χώρου και μετά να σχεδιαστεί το περίπτερο σε αρμονία με το χώρο. Το "Genius Logi" , η αλλιώς το "πνεύμα του τόπου" που λένε και οι αρχιτέκονες το ακούει κανείς? Φωνή βοόντων εν τη ερήμω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμ, μπλόγκο, μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Το άρθρο ήταν περιττό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΕΕ:
    ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
    ΑΠ' ΤΟ ΤΕΕ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ
    ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΔΕΚΕΝΙΚΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣ,
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ-
    ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΛΛΗΤΩΝ ΚΑΘΕ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ!

    ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΤΕΕ αποφάσισε να χωροθετηθεί μπροστά στην πύλη του Παυσιλύπου ή γενικότερα στο Παυσίλυπο και την πλατεία Πλαστήρα. Ο βαγγέλης ας μπει στον κόπο να μας απαντήσει.
    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παπαβασιλείου βαγγέλης1 Μαΐου 2009 στις 2:58 π.μ.

    το οτι ενας μηχανικός είναι στην επιτροπή δεν σημαίνει ότι η θέση που παίρνει σε κάθε θέμα είναι και θέση του τεε ,ούτε ότι ρωτάει το τεε για κάθε θέμα.Για την χωροθέτηση στην είσοδο του παυσιλύπου υπηρξε ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής.Το ακριβές σημείο βέβαια με βρίσκει και μένα αντίθετο.Δεν έπρεπε να κρύβει την είσοδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα ερωτήματα ως προς τη θέση και την αισθητική πολύ σωστά.
    Ο τίτλος όμως είναι, κατά τη γνώμη μου, λάθος.

    Καλώς ή κακώς (κακώς για τη γνώμη μου) το δικαίωμα τους το έδωσαν οι Καρδιτσιώτες με την ψήφο τους.
    Ο τίτλος μάλον δείχνει κακία και μονόπλευρο μίσος... Πολύ κακό αυτό για μια ιστοσελίδα που φιλοδοξεί να (εάν) συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη αυτής της πόλης.
    Το σοβαρότερο όμως είναι το από δω και πέρα. Τί και πως δηλαδή θα προβάλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοιπόν ο λαός δείνει το δικαίωμα να κυβερνούν όχι να αυθαιρετούν. Δυστυχώς για την πόλη είναι πολύ ανίκανοι για το πρώτο, και πολύ πρόθυμοι για το δεύτερο.
    π.χ.
    Κέντρο Ενημέρωσης Νέων στη Δημοτική Αγορά: κλειστό, αυθέρετα για πάντα.
    Παυσίλυπο: Οι υπάλληλοι αργόμισθοι στο Δήμο, το κέντρο κλειστό λόγω ανικανότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ένας διαψευσμένος ψηφοφόρος4 Μαΐου 2009 στις 10:07 π.μ.

    Συμφωνώ απολύτως. Άλλο η εξουσία που τους δίνει ο λαός και άλλο η αυθαιρεσία στην οποία επιδίδονται ασύστολα στο όνομα της εξουσίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ενδιαφέρον είναι το γεγονός οτι παρά την σχετική μελέτη για την χρήση του περίπτερου δεν σκέφτικαν το αυτονόητο οτι θα χρειαστεί να αναρτούν ποστερ/ενημερωτικά. Ως αποτέλεσμα βλέπεις ένα ωραίο κιόσκι και στο κάτω μέρος με κολητικές ταινίες κολήμένα ποστερ για το θέατρο και άλλες εκδηλώσεις. Η αρχιτεκτονική της στάνης θριαμβεύει για άλλη μια φορά στην πόλη μας.
    Απορείας άξιο...δεν μπορούσαν να το προβλέψουν και να έχει χώρο ανακεινώσεων?? Λεπτομέρεια ίσως αλλά δείχνει την παντελή έλειψη σχεδιασμού για άλλη μια φορα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεωπονος

    το περιπτερο κ μονο που δημιουργηθηκε ειναι πολυ σημαντικο για την ενημερωση των πολιτων. τα αλλα ειναι λεπτομερειες που μονο εσεις οι λιγοι ασχολειστε.Ειτε προτεινεται θεση μετεγκαταστασης ειτε κατεβειτε υποψηφιοι στις εκλογες κ εκλεγειτεωστε να γινεται αυτο που εσεισ λετε. αρνητικη κριτικη ολοι μπορουν να κανουν.

    Η καρδιτσα εχει πολλους παραγωγους. καποιο περιπτερο για την ενημερωση τους δεν εχει δημιουργηθει κ στελεχωθει απο εξειδικευμενουσ και εμπειρουσ (πανω στα αγροτικα θεματα )υπαλληλλους του δημου η της νομαρχιασ. Κατι που να ειναι ευκολα προσβασιμο στο αγροτικο κοινο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις