Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Μελέτη ΗΑΒΙΤΑΤ PART II (...αγκάριες δλειες)

Φίλοι αναγνώστες. Όπως κάθε ωραίο σήριαλ, έτσι κι αυτό των μελετών ΒΙΩΣΙΜΗΣ ανάπτυξης πρέπει να έχει ένα καλό στόρυ, με καλούς και κακούς και πολλές ανατροπές στο σενάριο (οι οποίες είναι όλες της πλάκας).
Ας πούμε κάτι ξεκάθαρα από την αρχή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη από τους ΕΛΛΗΝΕΣ πολιτικούς που δήθεν προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται όλοι για βιώσιμα φράγκα στους ημέτερους, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουν βιώσιμο μπετόν. Το μπετόν είναι το μόνο πραγματικά βιώσιμο στην ελληνική οικονομία η οποία στηρίζεται στον κλάδο τον κατασκευών και της οικοδομής που αποτέλεσαν και το λεγόμενο οικονομικό θαύμα μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας δεν παράγει τίποτα. Λέω «αποτέλεσαν», γιατί το πάρτυ τέλειωσε διεθνώς πάνω ακριβώς στο πτώμα των κατασκευών.

Στην Ελλαδίτσα τώρα, είναι γνωστό ότι ο Έλλην δήμαρχος λέγοντας ανάπτυξη ένα μόνο εννοεί. Άσφαλτο και Μπετόν. Α, ναι και αναπλάσεις (sic) με κυβόλιθους. Ο κυβόλιθος αποτελεί το ιερό υλικό του κάθε δήμαρχου. Αυτό που δικαιώνει την εκλογή του, αυτό που αποδεικνύει τον θρίαμβο του πολιτισμού επί της φύσης.
Αλλά τι κρίμα, οι κουτόφραγκοι έχουν άλλη γνώμη. Δεν δίνουν άλλο χρήμα για κυβόλιθο και μπετόν. Ότι βάλλατε, βάλλατε, σου λέει. Από το προηγούμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ήταν σαφές ότι το χρήμα πρέπει να έχει ΣΑΦΩΣ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Για το λόγο αυτό, κι επειδή οι κουτόφραγκοι (που δεν είναι όλοι νεοφιλελεύθεροι όπως απλουστευτικά κάποιοι διαδίδουν και που πολλοί από αυτούς είναι πολιτική πρωτοπορία) δεν εμπιστεύονται τον κάθε δήμαρχο που το μόνο που παράγει είναι χωματερές και που την ανακύκλωση την βλέπει σαν «αγκάρια δλειά» (που έλεγε και μακαρίτης ο πατέρας όταν με έβλεπε να μαθαίνω ανώμαλα ρήματα). Λένε λοιπόν: Για να πάρεις λεφτά από τα δικά μου, πρέπει να τα κάνεις περιβαλλοντική ανάπτυξη σαν αυτή που κάνω εγώ ο γερμανός, που ανακυκλώνω και το τσιχλόχαρτο. Και για γίνει αυτό, για να σιγουρευτώ ο κουτόφραγκος, υπόγραψε εδώ ένα κειμενάκι, που λέγεται HABITAT AGENTA και μην ανησυχείς δεν θα πονέσει πολύ. Α ναι, και να έλθεις αύριο διαβασμένος, και να έχεις και μια μελέτη έτοιμη που να αποδεικνύει πως όλα θα γίνουν όλα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Σε μια σοβαρή χώρα, όπως η Βουλγαρία π.χ. ή η Ρουμανία (πρώτη σε ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων) θα το πιάνανε το υπονοούμενο ότι το περιβάλλον της χώρας πάει κατά διαόλου.
Εδώ ο κάθε δήμαρχος ξέρει καλύτερα. Θα κάνει τη μελέτη, για να κάνει τη μελέτη. Είναι σωστός. Μετά, θα την στείλει για ανακύκλωση (πάλι σωστός). Μετά θα στρώσει κυβόλιθο όπου υπάρχει έστω και υποψία χώματος ή χόρτου (και σωστός και ψήφια).
Έτσι φίλε αναγνώστη έκανε και η Καρδίτσα. Είναι σωστή. Θα κάνει μελέτη. Με διαγωνισμό παρακαλώ. Όχι με ανάθεση. Μην είστε κυνικοί. Μην είστε κακόπιστοι. Να λέτε ναι. Να έχετε εμπιστοσύνη αυτοί ξέρουν.

4 σχόλια:

  1. Τι να πω!!! Τα είπες όλα. Και τώρα τι κάνουμε? Καλές οι επισημάνσεις αλλά εκεί σταματάει ο θυμός μας πάντα, στις επισημάνσεις. Το δια ταύτα πιό είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΡΑΦΕΤΕ:
    "Σε μια σοβαρή χώρα, όπως η Βουλγαρία π.χ. ή η Ρουμανία..."

    ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΧΕΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόκειται περί ειρωνίας ανώνυμε. Και περί συγκρίσιμων μεγεθών. Ή μηπως νομίζεις ότι ζεις στη Δανία για όνομα του Θεού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με άλλα λόγια απολυταρχικός λαικισμός. Αποφασίζω τι θα αρέσει στο λαό και όχι τι είναι καλό για το λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε μας τα σχόλια σας, χωρίς προσωπικές αναφορές και ύβρεις